Ha megtámadnak és megszúrom önvédelemböl és nem hal meg akkor mit kapok érte? és ha belehal akkor is mit kapok érte? 13/F
Jogos önvédelem esetén nem vagy elítélhető.
"29.§(1) Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.
(2) Nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból túllépi.
(3) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.
29/A.§ Nem büntethető, aki a saját, illetőleg a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzéséhez szükséges védelmi eszközt alkalmaz, ha az az élet kioltására nem alkalmas, és annak folytán a jogtalan támadó szenved sérelmet, továbbá ha a védekező a sérelem elkerülése érdekében mindent megtett, ami tőle az adott helyzetben elvárható volt."
szóval ha megtámadnak de csak puszta kézzel ütnek meg én meg megszúrom akkor az jogos?
amugy hány éves kortól vagyok felelős a tetteimért?
14 éves korodtól te felelsz a tetteidért és mehetsz a fiatalkorúak börtönébe, de előtte is intézetbe küldhetnek.
Ha késsel leszúrsz valakit, nincs az a bíró aki felmentene.
Mert ha késsel megtámadnak, akkor nem lesz időd elővenni a tiédet és még meg is szurkálni. Ellenben ha van időd elővenni, akkor az nem támadás volt, hanem fenyegetés, és az más kategória. Ez alatt el is futhattál volna.
És már csak azt se fogják jó szemmel nézni, hogy késsel mászkáltál.
Szerintem legjobb esetben is felfüggesztett lenne, ha neked "kedveznek" a körülmények.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!