Rendőrségi feljelentés, Paprika-Spray?
Hali! A címben említett 2 dologról szeretnék kérdezni. Szóval.. A szomszéd faluba folyton átszoktunk járkálni a barátnőmmel. Van ott egy gyerek akire enyhén nem lehet azt mondani , hogy normális. Röviden az apja folyton holt részeg , az anyja pedig a lyukaival keresi a betevőt. A gyerek csak 14 éves , folyton késsel mászkál mindenhova , múltkor is előszeretettel dobálta , és majdnem sikerült is vele megsebesítenie egy kisfiút. Nem csak ez a gond vele , rengeteg rendőrségi ügye volt [kocsikat rongált , biciklikerekeket eresztett le , focikapuk hálóját vágta el , üvegeket tört ki] Ez a gyerek enyhén nyomul a csajomra , és nekem mindig beszólogat , hogy kitépi a belem meg ilyenek. Eleinte nem érdekelt , nem vagyok az a verekedős típus , soha életemben nem mentem neki senkinek , max hülyeségből. A szópárbajozás sem az én világom. De egyre csak folytatta , hogy távolról bepofázott valamit , amikor meg megkérdeztem mit mondott meg se mert szólalni. Egyszer amikor odamentünk a barátnőm elkezdett vele vitatkozni , és kiabálni , amire a gyerek egy nagyon durvát beszólt (hallott hozzátartózóját emlegette)A barátnőm ezután nekivágta a labdát , ő meg ezért nekiment. Ennyire ideges még sose lettem , teljes erőmből hátrahúztam az öklömet , és amíg vele volt elfoglalva telibe ütöttem az arcát. Aztán nekem támadt valami gumipókkal , én meg erre megint teljes erőből megütöttem.
Ezután már nagyon mondták a körülöttünk állók , hogy hagyjátok már. A gyereknek ömlött a vér a szájából , és az orrából is. Másnap visszajöttünk , és érdeklődtünk , hogy mi történt. Azt mondták még a szeme is teljesen bedagadt. Egy falusi (nem gyerek) , azt mondta hogy a gyerek apja feljelentést is tett, hogy megverték a fiát, de a gyereknek elvileg több rendőrségi ügye nem lehet , mert akkor kiskorúak börtönébe zárják. Miután ő kereste magának a bajt lehetséges , hogy tényleg feljelentett engem az apja? A pályán (ahol történt az eset) kamera is van , és hangrögzítő is. Minden kiabálás fel van véve ahogy ordibál nekünk , meg hogy rátámad a barátnőmre. A másik pedig vettünk egy paprika-sprayt, mert tudtuk , hogy képes lenne késsel neki menni egy embernek. Meg azt is megtudtuk , hogy van pisztolya , de az apja elzárta tőle , de mivel az apja részeges bármikor eltudja csenni.
A spray-ről az a kérdésem , hogyha nekem támad , és telibe fújom az arcát , akkor az jogos önvédelemnek számít? (Persze nem puszta kézzel , hanem valami eszközzel). Remélem érthető a két kérdésem , bocsi a sok beszédért , de próbáltam minél jobban leírni , hogy kivel is van dolgunk. Köszi a válaszokat előre is :)
Viszont a nődnél mindig legyen valamilyen "szerszám", mert ismerjük a fajtáját. Illetve nálad is. A kést nem ajánlom, azt könnyen ellened fordítja a bodzás. A spray nem rossz megoldás, de mondjuk egy vipera is hatásos... Bár illegális, de mégis... Illetve gázriasztó fegyverek is vannak, egész korrektek. Ha olyat szeretnél, ne automatát, csak forgótárasat!
Illetve... Ha olyan a közösség, verődjetek a falkába és osszatok ki néhány pofont. :)
1978. évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyvről
29. § (1) Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.
(2) Nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból túllépi.
(3) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.
29/A. § Nem büntethető, aki a saját, illetőleg a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzéséhez szükséges védelmi eszközt alkalmaz, ha az az élet kioltására nem alkalmas, és annak folytán a jogtalan támadó szenved sérelmet, továbbá ha a védekező a sérelem elkerülése érdekében mindent megtett, ami tőle az adott helyzetben elvárható volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!