Adott egy régi vályog ház. Szeretném a szobákat le betonozni. Mit kell tenni az aljzatbeton alá és milyen sorrendben? Szigetelés, víz szigetelés stb.
Én így csináltam:
Először is, mivel megvoltak az adottságok,a ház 4m-es körzetéről lemartam 30 cm földet, és gondoskodtam vízelvezetésről.
Úgy terveztem, hogy a végleges padló magasság kb. 20 cm-el a régi talajszint fölé került.
Első rétegben 3-5 cm betont használtam, erre terítettem, óvatosan rostált folyami kavicsot, minimum 30 mm méretűt.
Így rontottam a víz, és hőátadást, s a későbbiekben alá tudom szellőztetni.
A beton arra kellett, hogy a föld ne menjen a kavicsok közé, gyökerek földfúró állatok, stb. által a későbbiekben.
Erre került egy réteg szintező beton, két réteg fólia, majd a végleges 5cm beton.
A fólia ezer évig sem fog tönkremenni a betonrétegek között.
A kavics réteg minimum 30 cm kell legyen. Lehet magasabb, aha az anyagiak engedik.
Használhatsz bármi más, nem nedvszívó anyagot, pld.: gránit zúzalék, de ez a legolcsóbb.
A falakat, kívül 1,5 m távolságban átfúrtam a kavicsréteg magasságában, és tettem be 40 mm-es PVC csöveket.
Nyáron szúnyoghálós kupak van rajta, télre lezárom.
15 éve csináltam. Bevált.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!