54cm2 az hány cm? :D :D :D sajnos hülye vagyok a matekhoz akármennyire is gáz de még csak 4. -es vagyok. :||
A cm2 [ négyzetcentiméter] terület mértékegysége, a cm [ centiméter ] pedig hosszúságé, ezért nem is lehet átváltani.
területre példa: 1 cm2 egy olyan négyzet területe, amelynek oldalai 1 cm hosszúak.
Ahogy felettem is irtak a negyzetcm-t nem lehet atvaltani cm-be.
Szerintem a feladat inkabb ugy szol hogy milyen oldalhosszusagu negyzet terulete lehet 54 negyzetcm.
Ha egesz szamok halmazan dolgozunk akkor:
1*54
2*27
3*18
6*9-es negyzetekrol beszelhetunk, amiknek a terulete 54 negyzetcm.
IRD FEL MAGADNAK! Elmagyarázom.
54cm2 (ez ugye a négyzeten van! Ahhoz, hogy a kettes szám eltűnjön onnan gyököt kell vonni) ---> tehát felírod, hogy)
gyök alatt 54 cm2 (ne így betűkkel, hanem a gyök alatt legyen)
1. Az 54ből úgy vonsz gyököt, hogy megfogod a számológéped és beütöd, hogy 54 rányomod a gyöknek a jelét. 7,3485 az eredmény kerekítve.
2. Nemcsak a számból kell gyökötvonni, hanem a cm2-ből is. Gyök alatt cm2 egyszerűen csak cm
Tehát gyök alatt 54 cm2 = 7,3485 cm
Egyébként ezeknek az átváltásoknak az a lényege, hogy pl. (most egy egyszerű). A 9-nek a gyöke 3, mert ha a számot önmagával megszorzod a 9-et adja eredményül. 3*3=9 tehát 9 gyöke a 3.
Az x mindig az ismeretlen szám. Minták. Az első az alapképlet oda tudod behelyettesíteni:
x a négyzeten = x szorozva x-el.
3 a négyzeten = 3*3
9 a négyzeten = 9*9
1 a négyzeten = 1*1
(ez idáig gondolom nem nehéz)
Ha azt mondom, hogy valamilyen mértékegység is szerepel mellett a négyzeten a számra és mértékegységre is vonatkozik. Alapképlettel kezdem (x az ismeretlen és példák utána):
x cm2 = x a négyzeten, cm a négyzeten
3 cm2 = 3 a négyzeten, cm a négyzeten
9 cm2 = 9 a négyzeten , cm a négyzeten
Ahhoz, hogy a négyzeten (vagyis a kettes szám eltűnjön), mindig gyökvonást kell használni, vagyis (ezt írd fel jelekkel, mert csak akkor fogod érteni, normálisan a gyökjelet használd!:
gyök alatt xcm2 = gyök alatt csak az x és mellé külön cm
Számokkal:
gyök alatt 9 cm2 = gyök alatt 9cm2 = gyök alatt csak a 9 és melléírod (nem a gyök alá, hogy cm) ---> a 9-ből pedig gyököt vonsz.
Vagyis gyök alatt 9cm2 = 3 cm
(hát wordbe egyszerűbb lett volna magyarázni!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!