Titeket is idegesítenek a "nyelvészkedők"?
Nekem semmi bajom nincs velük.
Talán baj, h helyesen kéne használnunk a nyelvünket, nem a sok hülye amerikai szlenggel?
"Ha magyar vagy, beszélj magyarul!"
De különben nem.
Ha nem lennének benne változások, nem lenne fura. Mivel nem ismernéd ezeket a szavakat.
Az ilyen köszcsik, puszcsik, lávcsik pedig nem szavak. Ha nem tartod be a szabályokat, nem fogják megérteni mit akarsz. És ha valakivel beszélsz, a lehető legvilágosabban kell fogalmaznod.
Egyetértek az előttem írókkal, a nyelv egy meghatározott szabályzaton alapul, amitől ha eltérsz, az nagyon könnyen félreértéseket szülhet.
Engem az idegesít a legjobban, mikor valaki „w”-t használ rendes „v” helyett, és mindenféle hülye rövidítéseket. „Picsäszleng”-nek szoktam nevezni.
A szóhasználat és a nyelvtan teljesen különböző területek és szerintem aki a "ha magyar vagy, beszélj magyarul" dolgot hozza fel, az nem feltétlenül a szókészletre gondol, hanem a magyar nyelvtan jólformált használatára. Direkt nem használom a helyes és helytelen kifejezéseket, mivel a maga idiolektusa szerint mindenki helyesen beszél. A helyesírás, w-v "picsäszleng" megint csak egy másik terület, de teljesen jogos az észrevétel, egyet értek vele. (:
A nyelv valóban egy élő rendszer és napról-napra változik, bejönnek új szavak, más szavak kihalnak. Sokaknak nem tetszik, hogy egyre több idegen szó jön be, de ez mindig is így volt és mindig is így lesz, nekik meg bele kell törődniük. Muszáj átvenni szavakat, mert ahogy a világ változik, új dolgokat kell elnevezni, és ha nem vettünk volna át szavakat, még a rádióra se lenne főnevünk, nemhogy a légkondícionálóra (érdekes fél-fordítás az air-conditioner-ből). A nyelvtan azonban tényleg különösen fontos, mert ahogy az már említésre került, tényleg félreértésekhez vezethet a rosszulformált használata. Egyébként szerintem nem baj, ha valaki szándékosan odafigyel, hogy a magyar verzióját használja az idegen szavaknak, mert sokszor pontatlan háttértudással használunk pl angol szavakat, amik a hozzáértőknek igen nevetségesen hangozhatnak, és csak saját magunkat járatjuk le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!