Hívott fel mostanában titeket is kínai géphang?
Az új típusú csalások mások számait használják a hívásokhoz, a sajátukat meghamisítva és elrejtve. Ennek a számnak amit ideírtál, lehet nem is tud róla a tulajdonosa, hogy csaláshoz használják fel. És amikor visszahívod, nem fog tudni semmiről semmit, mert nem a készülékét használják, csak a számát. Emiatt nem mész semmire azzal, hogy egy telefonszámhoz kötöd a csalást, mert lehet hogy ezer vagy ötezer különböző számról generálják a hívásokat.
Nem tudsz ellene semmit csinálni azon kívül, hogy megszakítod a hívást.
Nem, semmi nem fog történni. A kínai csalások az itt élő kínaiakat célozzák. Azt mondja be a hang, hogy a tartózkodási engedéllyel van probléma, és ha megnyomja az egyik gombot akkor az ügyintézővel felveheti a kapcsolatot. Ha ezt megcsinálja, akkor kezdődik a konkrét csalás, aminek a végén ráveszik, hogy fizessen/utaljon egy összeget, amit lenyúlnak.
Neked ezzel nincs teendőd, a nyelvi korlátok miatt amúgy sem tudnának átverni. Ha magyarul lenne a szöveg, azért annyi ismerettel már kell rendelkezni, hogy mik a tipikus csalások, mert még a bankok sem kérnek tőled konkrét bankkártya adatokat vagy hozzáférési jelszavakat.
#4:
De ez most hogyan működik? Amikor engem hívtak, akkor egy robot női hang elmondta a kis csingcsung szövegét, nem is érkeztem volna nyomni semmit, a vonal a szövegelés után azonnal megszakadt. Esély nincs a nyomkodásra. Vagy náluk ez ilyen hirtelen történik?
#6: attól függ, mikor mondja, hogy mit kell csinálni. Ha az elején elmondja és még utána valamilyen kamu tájékoztatást 2-3 mondatban hozzátesz, akkor volt ideje felfogni a hallgatónak mi fog történni.
Ha így csinálják, valami oka annak is van. Mert ha nem működne, akkor nem így állítanák össze.
Engem is hívtak, nem kell túlgondolni.
Egyébként (első hallásra meredek lehet), semmi konkrét bizonyíték nincs, hogy köze lenne a kínaiakhoz ennek a csalásnak.
A magyar kínai közösség elég zárt és jó információs hálóval rendelkezik, azonnal körbemegy még az a hír is, ha egy konkrét ember vagy cég megkárosított másokat, azzal pedig, hogy random hívogatnak gépi hanggal MAGYAROKAT, konkrétan esélytelen, hogy rávegyenek egy kínait ezzel bármire, már hónapok óta körbement hogy van egy ilyen "csalás".
Én úgy tudom, hogy ez egy politikai hangulatkeltés, ami arra a tényre akar rájátszani, hogy egyre több ázsiai bevándorló van itthon, és a kormány erősen Kína-barát politikát folytat.
Azt nem tudom ki csinálja, az igazságot valószínű nagyon kevesen tudják, mindenki döntse el mit tart logikusnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!