Biztos jó lenne nekem a pszichológia?
Hogy felvegyenek minden a tanulmányaidon múlik...És igen 10 év az reális és a sok tanulás is...sok a biológia és a buktató a nagyon kemény statisztika.
Pl: 3 év alap ~ 2 év mesteri (szakosodás) ~ Szakképzések lehet ez 2 vagy 4 éves is és innensőtől, hogy jó legyél nagyon sok szakképzést kell elvégezned.
megjegyzés: A Mesteri felvételihez kötelező a két nyelv tudása.
"A Mesteri felvételihez kötelező a két nyelv tudása."
#1 Ez biztos, hogy így van? Nem találtam róla semmi hivatalos infót, pár éve pedig még nem volt kötelező. Kimeneti feltétel volt csak a két legalább B2-es szintű nyelvvizsga.
Az egyest kiegészíteném annyival, hogy a mesterképzésen a szakirányok ellenére mindenki ugyanazt a diplomát kapja (okleveles pszichológus), csak apró betűvel van feltüntetve a specializáció.
Amúgy igen, hosszú folyamat. Ne úgy képzeld el, hogy 23-24 évesen kikerülsz az egyetemről, kiveszel egy kis "rendelőt" valahol, aztán elkéred magánban a 20 ezret 50 percért. Ha komolyan vehető pszichológus akarsz lenni, akkor a mesterképzés után (munka mellett) módszerspecifikus képzéseket, szakképzést kell csinálni. Ezek valóban több éves képzések, amik ráadásul többszázezer forintba kerülnek. Szakképzésbe fel sem szokták venni az egyetemről kikerülve egyből az embert, max. valami módszert tudnak a legtöbben elkezdeni.
Itt elég jól le van írva az egész rendszer:
Ha ezen felül marad időd és pénzed utazgatni (meg persze elenged a munkahelyed), akkor menj csak! Családot alapítani képzések közben viszont kemény lehet. Sőt, nem vagyok benne biztos, hogy az összes egyetem utáni képzésbe belefér, hogy több hónapra vagy akár évre kiess. Egy klinikai szakképzésbe pl. biztos nem, hiszen folyamatosan dolgozni kell közben. Mindenesetre ez nagyon nem az a szakma, ahol 25 évesen hátradőlhetsz, hogy akkor kész a diploma, van munkahely, itt az ideje másra fókuszálni. Vagy hát lehet ezt csinálni, csak akkor meg szakmailag fogsz megrekedni kezdő szinten.
Miért szeretnél egyébként pszichológus lenni? Mi vonz benne, vagy milyennek képzeled ezt a munkát? Nem akarlak ám lebeszélni róla vagy elijeszteni, nem azért írtam ezeket. De szerintem jó tisztában lenni az ilyen dolgokkal, mielőtt fejest ugrik az ember ebbe a pályába.
Ha van bármi kérdésed a szakról vagy az egyetem utáni kilátásokról, írj nyugodtan, akár privátban is!
Már az ez egyetem alatt is tudsz kisebb munkákat végezni, és jó, persze az 5 év után még pályakezdő leszel, de ez bármelyik szakmában így van. Szerintem ne ijedj meg ettől, ha nagyon érdekel a szak.
Az élet sok dolgot hozhat, az is lehet, hogy nem magánrendelésben gondolkoznál később, hanem más utat járnál. Szerintem vágj bele bátran, mert semmit nem veszthetsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!