Abban kérném segítsegetek, hogy feleségemmel válófélben vagyunk. Én elköltöztem ő bent maradt az házban közös gyermekünkkel. A ház 1/2 1/2 arányban van mint tulajdonosok. Mit tegyek?
Ez azért komolyabb dolog, mint egy gyakorikérdések-szintű probléma. Legalább egy családjogi ügyvédet kellene megkérdezni, mert itt hiába fogják mondani, hogy ints be mindenkinek, ne fizesd a hitelt és árvereztesd el a házat, senkinek nem lesz jobb tőle. Neked azt kell elérni, hogy ne legyen háborúzás, ne legyen a gyerek senki ellen hangolva és meglegyen a látogatási idő. Ezután a tényleges egyezség arról szól, hogy a közös vagyon hogyan kerül elosztásra, amihez szintén mind a két félre szükség van. A döntésekben is, hogy ki mit kap meg, és ezt jóváhagyólag alá is írja.
A hiteltartozás akkor is közös, ha csak az egyik fél fizeti:
"a vagyonközösség létrejötte után felvett hitelek, akkor is, ha csak az egyik fél szerepel adósként a szerződésekben, közös tartozásként jelennek meg. Hiszen a kölcsönből vásárolt ingóságok vagy ingatlanok a közös vagyont gyarapítják. "
Mi áll a vagyonmegosztási határozatban?
Amíg nincs határozat (és nincs ellened távoltartási végzés) , addig teljes joggal élhetsz ott, bármikor bemehetsz. Az új partnertöl meg járna lakáshasználatí számodra.
De javaslom egy családjogi ügyvéd felkeresését.
Azért írtam az ügyvédet, mert a "hasonló helyzet" nem jelent semmit, válás - és minden más pet - esetében a legkisebb részletnek is van jelentösége.
Alapesetben ha közös az ingatlan, azt felesben kapják meg a felek, ahogy a hitelt is felesben kellene törleszteni. Az egyéb vagyontárgyak is megoszlanak kettötök között értékben, de ha nem tudtok megegyezni, akkor ebben is a bíróság dönt.
Neked egyedül a gyerektartást kell fizetni, de ennek összege sem teljesen mindegy.
Az új akárkinek csak akkor van joga ott lakni, ha beleegyeztél, a fele lakásra bérleti díjat köteles fizetni.
De ezek közül semmit nem tudsz érvényesíteni ügyvéd nélkül, a vagyonmegosztást sürgetni kell, nem várni, hogy a másik fél lép-e valamit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!