Mitől lehet, hogy a bundok csak a hangszer vékonyabb húrjainak jók, a vastagabbaknak nem?
Figyelt kérdés
Készítettem egy húros hangszert otthon és magam csináltam a bundkiosztást. Egy weboldal kiszámolta, hogyan kell csinálni, milyen távolságonként kell beosztani, így 19 bund lett a hangszeren. Viszont csak az alsó, vékonyabb húroknak jó ez a kiosztás, így bundonként fél hangot emelkedik, ahogy kell. A vastagabb húroknál ez másként van, ott vagy egy egész hangot megy fel egy bundon, vagy akár másfelet. Nem tudom, mit rontottam el.vagy ez majd beáll magától, amikor a húrok abbahagyják a kezdeti nyúlást?2023. jún. 25. 09:42
1/19 anonim válasza:
Nos, itt ott kezdődik a probléma, hogy "Készítettem egy húros hangszert otthon". Hozzáértés és tapaszalat hiányában nem csoda, hogy nem lett tökéletes. Én is szeretek bohóckodni a gitáraimmal, vagy akár újat is építek, de soha nem fordult még meg a fejemben az, hogy a nyakat magam készítsem el. Az mélyreható szaktudást és gyakorlatot kíván, mellesleg rendkívül aprólékos. Értem ez alatt azt, hogy tizedmilliméterekről van szó.
2/19 A kérdező kommentje:
Persze, nem is azt várom, hogy tökéletes legyen, viszont most arról van szó, hogy inkonzisztens. Az alsóbb húrok szinte tökéletesen követik a bundokat, a felsők viszont nagyon eltérnek. Egyformának kellene lennie, nem?
2023. jún. 25. 10:12
3/19 A kérdező kommentje:
Egyébként nem vagyok laikus, nem ez az első saját készítésű hangszerem, és az eddigiekkel nem volt semmi gond.
2023. jún. 25. 10:31
4/19 anonim válasza:
Netalán ferde a nyak vagy a test? A híd sem mindegy, hogy hol van és milyen. Fix híddal lshetetlen intonálni.
5/19 A kérdező kommentje:
Nem ferde semmi, a híd pedig sajnos fix, 65 centire a nuttól, így számolta a fret calculator, de tényleg jobban jártam volna egy mozgatható híddal.
2023. jún. 25. 10:44
6/19 anonim válasza:
Egész pontosan milyen hangszerről van szó? Akusztikus/elektromos gitár?
7/19 A kérdező kommentje:
Ír buzuki. Négy dupla húrja van G-D-A-d hangolással, a felső két pár a vastagabb. Azok nem követik a bundkiosztást. Arra gondoltam megoldásként, hogy veszek egy új húrkészletet és abból a két vékonyabb húrpárt felteszem a vastagabbak helyére, így lesz egy g-d-a-d hangolású, kicsivel magasabb, de tökéletesen működő hangszerem. Ha nincs más megoldás.
2023. jún. 25. 11:07
8/19 anonim válasza:
Sajnos ahhoz én nem értek, viszont a b verziós megoldásod nem rossz (már ha hibátlanul működik). Érdemes lenne felkeresned egy hangszerészt, hátha tud segíteni.
9/19 A kérdező kommentje:
Igen, ez a terv. Azért gondoltam a húrcserére, mert a két vékonyabb húrpárnál tényleg szinte tökéletes a kiosztás. De előbb megkeresek egy hangszerészt a biztos megoldásért.
2023. jún. 25. 11:19
10/19 anonim válasza:
Bundok szintezve, csiszolva? Nulladik bundos, vagy tudsz szemöldököt cserélni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!