Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Matek segítség kéne, nem...

Matek segítség kéne, nem igazán értem!?

Figyelt kérdés
egy háromszög legrövidebb oldala 20 cm hosszúságú, a vele szemközti szög 30°-os. A háromszög másik két szögeinek aránya 1:2 Mekkorák a háromszög hiányzó oldalai?
2023. febr. 1. 07:49
 1/3 anonim ***** válasza:
A háromszö szögeinek összege 180 fok, és az aldalaok hosszával arányosan oszlik meg.
2023. febr. 1. 08:41
 2/3 anonim ***** válasza:

Háromszög belső szögeinek összege 180 fok.

Van egy 30 fokos szöged, tehát a két ismeretlen szög összege 150 fok lesz.

Azt írja, hogy 1:2 az arány, azaz az egyik az 2x akkora mint a másik.

Ezt akár egyenlettel is letudod írni: (jelöljük az egyik ismeretlen szöget mondjuk A-val a másikat meg B-vel)

B = 2*A

A+B = 150

A + 2*A = 150

3*A = 150

A = 50

Azaz a két ismeretlen szög közül az egyik 50 fok.

Visszahelyettesítve:

B = 2*A

B = 100

Azt tudod, hogy a kettő együtt 150 fokot ad ki, tehát a másik az 100 fokos lesz, de ez a számolásból is kijött. Ha megnézed jól számoltunk mivel teljesül az 1:2 arány, a 100 fokos 2x akkora mint az 50 fokos.

Ezután az oldalak kiszámíthatóak egyszerűen:

A 30 fokos szög tangenséből és a feladatban megadott 20cm hosszú oldalból a hosszabbik oldalt meg lehet határozni.

tan(30) = hosszú oldal/ 20cm

tehát hosszú oldal = 20cm * tan(30)

Végül pitagorasz tételét alkalmazva:

(hiányzó oldal)^2 + 20^2 = (hosszú oldal)^2

Ebből 20^2 levonásával és gyökvonással a hiányzó oldal értéke meghatározható.

2023. febr. 1. 19:34
 3/3 anonim ***** válasza:

#2-es vagyok, az oldalak számolását elrontottam, hisz az jött ki, hogy nem derékszögű a háromszög, nincs 90 fokos szöge.

Így szinusz és coszinusz tétel segítségével lehet meghatározni az oldalakat

2023. febr. 1. 20:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!