Hogy talajak meg valakit?
Szóval pontoaitva a kérdést egy gazdarol/ tulajdonosrol lenne szó.
Szoval a srory egyik ismerosom egy hajléktalan talált egy telefont és megbeszéltük h adja nekem, én megveszem tőle... Fizetek pár ezer Ft-ot.... (Úgy is akarok új telot venni, no nem mintha olyan sok feledleges kidobando penzem lenne... Akk már lehet inkább valami olcsóbb, de új telot veszek.)
No és a lényeg. Jelenleg most vivodok, erkölcsi dilemmában vagyok, h vissgaadjam e vagy sem, és inkább tartsam meg magamnak. Lehet ujra tudnam rakatni. De fennáll az a veszély, hogy EMEI szám alapján lenyomozzak v valami.
Viszont le van kódolva, csak annyit tudok, hogy a borítóképen egy szép lány van a kutyájával.
Na már most az egyik fő kérdés, hogy ennyiből hogy talalham meg a lányt? A tulajdonost?
A másik dolog pedig az, hogy most semelyik opcioban nem az enyém a telo, tehát fizessek azért, hogy aztán visszaadjam "úgymond ingyen a semmiért vesződjek vele", holott nekem pont kéne egy új teló, és lehet meg sem találnánk a gazdijat, úgyhogy itt a lehetőség.
A rendőrséget , meg hatosagokat nem akarom velekeverni.
Vagy csak egész egyszerűen adjam vissza, és ne foglalkozzak vele?
Bár ez utóbbi olyab mintha 2 szék közül a padlóra esnek.
Egyébként Debrecenrol van szó.
Mihamarabbi valaszokat előre is köszönöm! 22/F
Oh persze tényleg ez ilyen egyszerű. És akkor a hajléktalanok baratommal mi lesz? Mondjam azt neki hogy bocsi leadtam a rendőrségen, ő meg varja a pénzt.
Ráadásul igy sem biztos, h meglesz a gazdi, (ez felvet egy másik kérdést, h ha nem jelentkeznek erte akk mi lesz a talált targyakkal, megtarthatja oket a megtalálja, vagy ha megis meglesz a tulaj, akk ertesitenek róla?)
Illetve mondjak le arról is, h lehet ezzel bevagodhatnak a csajszikanal, és lehet lenne eselyem nála.
"Ptk. 5:55. § [A találó kötelezettsége]
(1) A találó köteles a talált dolgot a találástól számított nyolc napon belül a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, a dolog átvételére jogosult más személynek vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni.
(2) A jegyzőnek való átadáskor a találó nyilatkozni köteles arra nézve, hogy igényt tart-e a dolog tulajdonjogára. A találó igénybejelentéséről a jegyző igazolást ad ki.
5:56. § [A jegyző eljárása]
(1) Ha az átadott dolog átvételére jogosult személye megállapítható, a jegyző a dolgot késedelem nélkül átadja a jogosultnak.
(2) Ha az átvételre jogosult személye nem állapítható meg, a jegyző a dolgot az átadástól számított három hónapon át megőrzi. Ha ez idő alatt a jogosult nem jelentkezik, a dolgot - ha ennek tulajdonjogára az átadáskor igényt tartott - a találónak ki kell adni."
"Btk. 378. § (1) Aki
a) a talált idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, illetve
b) a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza,
vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
Egy telefon tipikus olyan dolog, amit garantáltan keresni fog a tulajdonosa, hiszen hatalmas mennyiségű személyes adat, információ van benne.
Nos, amire készülsz, azt orgazdaságnak hívják.
Arról nem beszélve, hogyha én most odaülök egy PC elé, elég pontosan meg tudom határozni a telefonom pillanatnyi helyzetét.
Ne gyökérkedj!
1. A hajléktalan ismerősödnek nem ideiglenes, elverhető pénz kell! Hanem szállás, munka...
Vannak olyan munkák, ahol szállást is biztosítanak.
Ha tényleg a barátod, segíts neki egy olyan állást találni, ahol van szállás, kaja pl éttermi munka!
Segíts neki ilyet találni, önéletrajzokat beküldeni neten, ha nincs lehetősége.
(Amúgy, ha valaki nagyon akar megoldja magának ezt is! Pl könyvtári számítógép stb. 🙃)
Az interjúra pedig beengeded magadhoz, hogy letusoljon és adsz rá ruhát b+... Ha tényleg barát vagy és ha az illető tényleg szrban van és AKAR változtatni a helyzeten!
Jószívűségből és szánalomból nem lehet megélni!!!
Akiben pedig nincsen akarat, hogy visszalépjen tető alá munkával... Segítséggel... Nos, az nem is akar igazán, csak várja a kesst, ki tudja mire.
Nekem anno egyik barátom utcára került... Nem értem el. Legutolsó akkori beszélgetésünkben már az ágyát adta el, hogy fizesse az albi visszamaradó ahavi részét.
Amikor kirakták a telefonját kocsmákba töltötte meg ahol tudta. Nem szólt senkinek, hogy bajban van, mert szánalmasnak, szégyelnivalónak érezte és inkább nem írt. A telefont nem nyomkodta potyára +feltöltős volt.
Csak munkakeresésre használta... Megoldotta.
Tök véletlen botlottam bele az egyik vendéglőben. Nagyon lecsesztem. Mert lehetett volna nálam, amíg keres munkát...
Az állítólagos barátod hány éves, mióta él utcán? Tényleg az akinek gondolod? Nem csak kihasznál vagy kamu a csöves rész?
Mert az amit felvázoltál, abban sehol nincsen józan paraszti ész/logika.
A telefont pedig tessék leadni!
Neked fordítva hogy esne???
Rajta lenne minden privát dolgod, képeid, üzeneteid, telefonszámaid... Stb.
Nőlj fel!
Amúgy meg 22 éves vagy. Tuti szülőkkel élsz még írásod alapján. Használd ki, menj melózni és akár 1 havi fizuból olyan telót veszel amilyet akarsz vagy ha drágább 2 haviból megoldod.
Ne másét vedd el! Dolgozz meg azért, amit szeretnél!
Azért a telefonért is megdolhozott valaki!
Lehet a lány a képen, vagy a fiú, aki barátnője van háttérben, vagy a gyerek szülei... Stb
Lehet egy szülő gyermekéről készült a háttér képe. Stb.
Sok opció van.
Legyen benned gerinc, tartás, tisztesség és becsület.
Ne csak önző vágyaidat nézd, mint a megromlott emberek zöme.
Egyetlen egyszer hagytam el a telefonomat kutyasétáltatáskor... Tiszta ideg voltam. Ám akik megtalálták pont látták a bejövő hívást (le volt némítva...) felvették és mondták is, nyugodjak meg, menjek a templomhoz a sarkon, öltöznek és hozzák is.
Nekem pl a munkáim és azzal kapcsolatos fiókok, elérhetőségek fontos embereké stb... Minden rajta volt.
Azóta figyelek rá.
Arról nem is beszélve, ha lenyomoznak bajban leszel!
15 vagy 20 ezer feletti értékekre jobban rámennek, harapnak érte, ami jogos.
A ki hogyan találta résztől egészen a vele való kereskedelemig sok vádpontot halmozol magadnak. Gomdolom nem akarsz se pénzbírságot, se ülni a sitten, még ha csak rövid ideig is.
Elmúltál 18 drágám, büntethető és felelősségre vonható vagy ám.
Ui.: van hogy a lezárt telefon sokkal nagyobb értékes információkat, fájlokat tartalmaz a tulajdonos számára.
Nem lenne jó, ha elveszne.
A 6. válasz az ötödikre reakció. Maga a kérdező írja, hogy le van zárva. akkor meg mi is a baj a válaszommal?
Semmit nem tud kezdeni vele.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!