Népszámlálás adatkezelését elolvastam. Mi van, ha nem fogadom el az adatkezelést? Ekkor is jöhet a 200e Ft-os bünti? Egyáltalán nem értek egyet az adatkezeléssel, de így is kötelező kitölteni?
Nem a kötelezőség a lényeg. Kötelező kitölteni. Ok!
Kitöltöm, de CSAK az adatkezeléssel nem értek egyet. Ez kérdés is ugye. Az első beugró kérdés. MEGKÉRDEZIK, én nem értek vele egyet, így nem enged tovább a rendszer, tehát nem tudom kitölteni azt, ami kötelező.
Leírják valahol, hogy kötelező vagyok elfogadni az adatkezelést? A hozzájárulás elfogadása azt jelenti, köteles vagyok hozzájárulni az adatkezeléshez? Hol van ilyen jogszabály?
Köszi.
Kérdező te nem vagy normális... komolyan ilyen baromságokra van időd?
Különben is ki a tököm olvassa el azokat a baromságokat, mikor rendelsz vmit online elolvasod az összesnek az ÁSZF-t meg ilyenek?
Senkit nem érdekel mivel értesz egyet és mit nem, el KELL fogadnod, mert KÖTELEZŐ és kész.
Mi a lényege a dühödnek?
Mi az oka annak, ha valaki segítséget kér, akkor magad helyezed előtérbe (dühöd), és nem annak megfelelően válaszolsz, amit kérdeznek?
Mi az oka annak, nem a kérdésre válaszolsz?
Mi a lényege annak, nem a másik szemszögébe helyezkedsz bele, hanem a saját egód rakod bele egy segítséget kérő kommunikációba?
Kérdeztem, milyen jogszabály vonatkozik az adatkezelés elutasítására. A "KÖTELEZŐ" szó válaszod nem jogszabály ismertetése (konkrét jogszabály vagy hol pontosan hol olvasható el az erre vonatkozó infó).
Mi az oka annak, hogy Te nem tartod magad normálisnak? Mivel azt a mondatot használtad, "Kérdező te nem vagy normális" így ez rád vonatkozik (mindenki magából indul ki)?
Mi az oka annak, hogy a másikra akarod ráerőltetni a Te dolgaid: Te baromságnak tartasz valamit, de én kérdeztem és nekem ez nem baromság. Ha valami érdekel, megkérdezem. Te nem így vagy vele? Örülnél, ha valaki azt mondaná neked, baromság a kérdésed és nem vagy normális, mert X dolgot kérdeztél?
Mi az oka az általánosításodnak?
Ha már válaszolsz valakinek, mi az oka annak, hogy próbálod őt lenyomni és nem a kulturált közlést választod?
Az célszerű, ha a kérdőív honlapján megadott kapcsolat(ok)on érdeklődsz. Ott közölheted az álláspontod, kérdezhetsz, vitatkozhatsz, elégedetlenkedhetsz. Itt csak annyi tudunk, amit a népszámlálásról szóló törvény tartalmaz, hogy kötelező kitölteni, nem tartalmaz kimentést, és ha az időrendben egymást követő három lehetőség után sem lesz kitöltve, akkor a mulasztóval szemben adott összeghatárig terjedő közigazgatási bírságot szabhatnak ki.
Ha van az adatvédelmi szabályzat elfogadására kötelező jogszabály, ha nincs; ha csak az elfogadásával adnak lehetőséget a kitöltésre, akkor csak az elfogadásával tudod kitölteni. Ha nem teszed, akkor vitatkozhatsz majd a számlálóbiztossal; a jegyzővel nem szükséges, mert ha nem mész hozzá kitölteni, akkor nem mész, de ha élni akarsz a lehetőséggel, akkor vele is vitatkozhatsz.
Az egyetlen releváns lehetőség, ha a kérdőíves oldal kapcsolati lehetőséggel élsz; indokolják a kényszerkapcsolat jogosságát – ha kényszerkapcsolat van, én nem tudom, a fiam távolléte miatt csak jövő hétvégén töltjük ki –, mit tehetsz, ha eleget szeretnél tenni a kitöltési kötelezettségednek, de az adatvédelmi szabályzatot elutasítod stb.
Nem olvastam végig a válaszokat... de kérdező. Két dolog.
Egyik, hogy hidd el mindannyian értjük, hogy manapság mennyi adathalászat van, nem is sorolom.
De a másik része az egy manapság általános normák és szabályok szerinti adatkezelést ír elő, gondolom ezt sem kell részletezni.
Vagyis ugyanezt dutod lényegében leokézni egy internetes váráslásnál is. Tartalmilag némiképp eltér, de kb ugyanaz. Semmi extra. Mit tennél egy internetes vásárlásnál is? Nem fogadod el? Nem tudsz vásárolni.
Amúgy a lényeg, hogy ezt ma a jog előírja, hogy ilyet kell adni online és ez EU-s jog és magyar jog is előírás szerűen. Ezt nem ehhez találták ki külön. Kötelezeő ilyen bepipálós adatkezelést kitölettetni. Vagyis ez a kormánynak kötelező! Nem tehet másképp a kormány, minthogy egy bepipálós adatkezelést tesz a regisztrációhoz! A botrány az lenne ma, ha az adatkezelés pipálós rész az nincs ott. Ez egy rutin dolog.
És valóban ma már úgyis megvannak az adataink olyan helyeken amit többnyire elképzelni sem tudunk. Elhiheted, hogy a CIA stb szervezetek ezeknél a kérdéseknél jóval többet tudnak. :) Még azt is, hogy mikor hol fizettél kártyával...
Ezt inkább közös ügyünknek tekitsd, közös magyar ügyünknek és közzé fognak tenni friss adatokat rólunk magyarokról, hogy mi van velünk. És ez szerintem nem is ártana. 2011 óta nem volt népszámlálásunk, tehát a mai időkben már bőven inkább szükségszerű.
Tehát, hogy értsed a bepipálásnál nem azért kérdezi, hogy nem kell egyetértened és így nem kötelező kitöltened sem! Hanem jog írja elő, hogy téged tájékoztattak az adatkezelésről és ennyit jelölsz be, hogy tudsz róla.
Nem jelenti azt, hogy ne kéne elfogadnod, hanem annyit pipálsz be vele, hogy a tudomásodra hozták az adatkezelést!
Olvasom amit a 11-esben írsz.
"Kötelező kitölteni. Ok! Kitöltöm"
"de CSAK az adatkezeléssel nem értek egyet."
Itt azt nem érted talán benne, hogy ha kitöltöd, akkor adatokat adtál meg és azt valahogy muszály kezelniük, vagy egyből törölniük kellene. Tehát adtál adatokat és az kell valahogy kezelniük és a jogszabály szerinti adatkezelést a tudomásodra hozták és azt pipálod be. Ez hivatalos dolog és nem választás kérdése.
Visszatérva a fenti idézett válszodra, rossz a sorrend ahogy értelmezed. :)
1. kitöltöd
2. ők megmutatják neked azt ahogy majd kezelik a megadott adatokat
3. de ezt már az elejére tették a tájékoztatási kötelezettség miatt
- A lényeg, hogy az adatokat ma adott módon kötelező kezelni
- és erről a módról kötelező tájékoztatást is adni.
És!
- Kötelező kérni tőled igazolást, hogy érted és elolvastad és hozzáfértél az adatkezeléshez,
- vagyis, hogy valóban ejutott hozzád az AMIT NEKIK KÖTELEZŐEN ÁT KELL ADNIUK NEKED.
Na kerestem két változatot :)
Adatvédelmi tájékoztató elfogadása
Adatvédelmi nyilatkozat elfogadása
Ez valójában nem valami jó megfogalmazás, mert inkább "tudomásul vettem" vagy "tudomásomra jutott" vagy valami harmadik változat lenne megfelelőbb.
Tehát nem szó szerint elfogadod és beleegyezel úgy mint egy általad megváltoztatható tartalomba. Mert ez jog és nem változtathatsz rajta.
Jobb lehetne a:
- tudomásul vettem
- értem az adatkezelést és elolvastam
stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!