Ha legális lenne akkor melyik fegyver lenne a legjobb akár önvédelemre?
"lőfegyveren kívűl bármelyik engedélyezett..."
A sokkoló sem engedélyezett, a sgamurájkard sem. Közbizto ságra különösen veszélyes eszközök.
Közterületen pedig a kutyát leszámítva egyik sem lehet nálad a felsoroltak közül. Ha szállítod, akkor biztonságosan becsomagva megteheted, de ez esetben aznönvédelmi célú használat lehetősége hasal el.
11
Nyilván attól függöen hol használod..
Jó is lenne ha szamuráj kardal járkálnának az utcán az emberek,de amúgy elárulom k8 cm alatti-8cm bicska,könnygáz-simas,gázpisztoly meg stb,engedélyezett..
Otthon védelemre bármik használhatsz,csak nem viheted ki...
Mondjuk mai mo. szabályozási jog rendszer szép is lenne
"Jó is lenne ha szamuráj kardal járkálnának az utcán az emberek,de amúgy elárulom k8 cm alatti-8cm bicska,könnygáz-simas,gázpisztoly meg stb,engedélyezett.."
Ez így, ebben a formában sem fedi a valóságot. Gázsprayből közterületen csak 20 gramm töltőtömegű lehet nálad.
Gázpisztoly közterületen csak engedéllyel lehwt nálad. Szabadon vásárolható és TARTHATÓ, vavyis otthon lehet ilyened. VISELNI, közterületen birtokolni csak engedéllyel szabad.
Otthoni védelemre sem használhatsz bármit. Sokkolót, viperát pl. legálisan nem is vásárolhatsz.
13
"Ez így, ebben a formában sem fedi a valóságot. Gázsprayből közterületen csak 20 gramm töltőtömegű lehet nálad"
Igen,de ez inkább jobb mint ha nem is lenne,vagy ennyi erőből dezodor is jó.
"Gázpisztoly közterületen csak engedéllyel lehwt nálad. Szabadon vásárolható és TARTHATÓ, vavyis otthon lehet ilyened. VISELNI, közterületen birtokolni csak engedéllyel szabad."
se füle se farka,mert mivel simán bemész,és kérsz rá engedély,ha persze nem vagy bűnöző.
"Otthoni védelemre sem használhatsz bármit. Sokkolót, viperát pl. legálisan nem is vásárolhatsz."
De lehet,amúgy elmondom szlovákiából nyugodtan vehetel sokkoló,viperát nem tudom..
De amúgy van még száz fegyver ami nyugodtan használhatol otthon,pl balta,nyíl,számszeríj pisztoly,vagy gumilövedékes,vagy baseball ütő
"Igen,de ez inkább jobb mint ha nem is lenne,vagy ennyi erőből dezodor is jó."
Azt én értem, de nem ez volt a lényeg. Állítottál valamit, ami félrevezető volt, ezt igazítottam ki.
"se füle se farka,mert mivel simán bemész,és kérsz rá engedély,ha persze nem vagy bűnöző."
Újfent ugyanaz a probléma, hogy te nem ezt mondtad. Nem az volt a téma, hogy mennyire nehéz engedélyt szetezni rá, hanem az, hovy állításod szerint ez engedély nélkül viselhető. Szó szerint ezt írtad:
" de amúgy elárulom k8 cm alatti-8cm bicska,könnygáz-simas,gázpisztoly meg stb,engedélyezett.."
Nos, nem viselhető engedély nélkül, tehát alanyi jogon nem engedélyezett, csak a tartása az.
"De lehet,amúgy elmondom szlovákiából nyugodtan vehetel sokkoló,viperát nem tudom.."
Megint ferdítesz. Magyarországon vagyunk, a magyar törvények vonatkoznak ránk. Szlovákiában hiába vásárolsz meg bármit, ha Magyarországon nem engedélyezett. Amint bejut az országba, már jogsértést követsz el. Tehát summa summarum: nem, nem lehet legálisan ilyet vásárolni.
"De amúgy van még száz fegyver ami nyugodtan használhatol otthon,pl balta,nyíl,számszeríj pisztoly,vagy gumilövedékes,vagy baseball ütő"
Nem az itthoni tartásról beszéltem, hanem a köztetületi viselésről. És nem, számszeríjat, pisztolyt (ez pontatlan, mert a gázpisztoly is" pisztoly" és a maroklőfegyver is, utóbbi pedig csak engedéllyel tartható) sem tarthatsz otthon csak úgy. Baseball ütőt igen, de csak sportcélokra.
15
Hát hol itt az igaszság?
Amúgy magyar jog szerint,ha téged éjszaka,3 furcsa alakú ember akar téged megkéselni(vagyis az láttod hogy valami hegyes van az kezében)és mennek érted,és tegyük fel egy park közelében ahol van kamera,akkor jogilag elő kaphatod az viperát+paprika sprayt és agyon verheted,mert menthető ijedségtől+felinduládsból plusz éjszaka miatt téged nem vehetnek elő..
De mondjuk kicsit lite-sabb fegyverzettel,dfe ugyan ez a téma,de mondjuk tegyük fel:
3 fura alak+éjszaka+fegyver látszó valami,és mondjuk balszerencsédre csak egy flipperes bicskával,meg dezodorral,meg furcsán hangolva egy kő van nálad,és úgy sikerül hogy kővel jól oda dobod az egyiknek hogy mondjuk az torkát érje vagy tegyük fel az nemi szerve,és másik 2 meg rád támad hogy "most megölek te mocskos #@&@>>" és mindig az a séma hogy fegyer van náluk,és te elő kapod az jó kis dezodort,és tényleg legalább elhomálysítod az látásukat,és mondjuk beléjük döfö az kést mert mondjuk mindig hadonáznak az késsel,akkor úgyis arra fognak reagálni hogy miért csináltad?
Mert ha ijedtségből mert fogjuk az hitted hogy bárddal,meg tőrrel akarnak téged megölni,és te nem láttad mi van nálluk,és te csak kagadat akartad védeni,akkor ijedségből elkövetett önvédelem.
"... akkor jogilag elő kaphatod az viperát+paprika sprayt és agyon verheted,mert menthető ijedségtől+felinduládsból plusz éjszaka miatt téged nem vehetnek elő.."
Súlyos tárgyi tévedés. Sem vipera, sem paprikaspray nem lehet nálad. Utóbbiból még 20 g töltőtömegű sem. Ebből kiindulva tehát, ha ilyen van nálad és ezzel védekezel, eljárás fog indulni ellened. Az ügyész hangulatától és a bizonyíthatóságtól függően játszik a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása, garátdaság (igen, jól olvasod), testi sértés, kimeneteltől függően könnyű, vagy súlyos. És ha szerencséd van, vizsgálni fogják, hogy valójában jogtalan támadást hárítottál el, viszont illegális eszközzel.
"3 fura alak+éjszaka+fegyver látszó valami,és mondjuk balszerencsédre csak egy flipperes bicskával,meg dezodorral,meg furcsán hangolva egy kő van nálad,és úgy sikerül hogy kővel jól oda dobod az egyiknek hogy mondjuk az torkát érje vagy tegyük fel az nemi szerve,és másik 2 meg rád támad hogy "most megölek te mocskos #@&@>>" és mindig az a séma hogy fegyer van náluk,és te elő kapod az jó kis dezodort,és tényleg legalább elhomálysítod az látásukat,és mondjuk beléjük döfö az kést mert mondjuk mindig hadonáznak az késsel,akkor úgyis arra fognak reagálni hogy miért csináltad?"
Rohadtul eltértél a tárgytól, mert jogszerűen tartható és viselhető eszközökről beszéltünk, de válaszolok neked erre is. Ha jól értem a mondat elejét, akkor máris buktad a jogos védelmi szituációt. Jogos védelemhez ugyanis kevés, ha te arra a következtetésre jutsz, hogy meg akarnak támadni. A támadásnak közvetlenül fenyegetőnek és jogtalannal kell lennie ahhoz, hogy érdemben felléphess. Az általad említett esetben még megvan a mód a szituáció kikerülésére. Ha te ebben a helyzetben követ dobsz feléjük, te jogtalan támadást követsz el. Itt még ijedtséggel sem takarózhatsz.
18
Én részemről befejeztem az vitát,mert mivel 2013 óta mások az törvények..
De amúgy jogilag lehet nálad minden ami megengedett,pl:bicska,gázpisztoly stb stb:..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!