Milyen "aranyszabályokat", praktikákat ismertek vásárláshoz?
Pl: soha ne menj éhesen vásárolni, mert több felesleges dolgot veszel (akkor is, ha nem élelmiszerről van szó).
Vagy pl egyik ismerősöm étel kapcsán mindig csak akciós termékeket vásárol, és olyan kajákat rittyent, amik abból kihozhatóak
(kiegszitve 1-2 nem akcios termékkel, tehát nem babgulyásos spárgával töltött pulymarhalra gondoljatok, hanem ami valoban rendes recept) és így csomót spórol.
Nekem jól bevált módszer, hogy havonta egyszer tartok nagy bevásárlást, minden tartós élelmiszert meg háztartási dolgokat ekkor veszek meg. Sok éves tapasztalat alapján amennyiségek ismertek számomra, kezdöknek javaslom, hogy elöször írják egy idegi, miböl mennyit vesznek, mennyi fogy el egy hét/hónap alatt, és mennyi az, ami megmarad, kidobják, ennek alapján utána be leket löni, miböl mennyi szükséges.
Emellett heti étrendet írok - a család segítségével, illetv e az akciók figyelembe vételével és a hétvége elött (vagy péntek délután vagy szombaton) megveszem az ehhez szükséges friss élelmiszereket.
Az akciós élelmiszerekböl veszek tartaléknak is, és adagokban lefagyasztom, ezzel is sokat lehet spórolni.
A havi és a heti bevásárlás elött összeírom, mi és mennyi kell, és csak azt veszem, ami a listán van.
Nálam jól bevált, hogy egyszerre majdnem mindenböl 2-3-szoros mennyiséget fözök, és adagokban lefagyasztom a fölösleget.
Ennek több elönye van: egy fözéssel, azonos munkával több evésre elegendö étel készül, mégsem kell napokig enni ugyanazt. (Nálunk mindenki szivesen eszik változatosan, az elözö napi étel nem esik jól senkinek).
Egy csomó ételböl (pl. pörkölt, sült hús) sok mindent lehet készíteni, pl rizseshús, hortobágyi palacsinta, stb. ami így sokkal gyorsabban és jóval kevesebb munkával elkészül.
Ezzel a módszerrel mindig van a fagyasztóban "mélyhütött készétel", ami jól jön, ha nincs idö/kedv fözni, de fött ételt akar enni a család (vagy te), illetve nálunk nagyon vicces program, amikor mindenki választhat valamit magának, amire éppen kedve van - föleg a gyerekek élvezik, hogy sok mindenböl válogthatják ki azt, amit éppen szeretnének.
Meg ha véletlen valamiért kifut az ember a pénzböl, akkor sem zsíroskenyéren kell élni, van mihez nyúlni.
Majdnem mindent lehet és érdemes fagyasztani, amire figyelni kell, hogy direkt fagyasztásra való zacskóba vagy dobozba kerüljön - az olcsó zacskók a zöldségestöl meg az ilyen-olyan dobozok nem igazán jók, mert átengedik a szagokat -, másrészt lehetöleg nem túl eröszakosan legyen kiolvasztva az étel, ha lassabban olvad fel, jobb lesz az állaga. Amibe rántás/habarás kerül, azt kiolvasztás után még egyszer fel kell forralni, akkor tökéletes állagú lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!