Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mi történik ha egy megállíthat...

Mi történik ha egy megállíthatatlan ágyúgolyó egy sérthetetlen falnak ütközik?

Figyelt kérdés

2020. máj. 9. 09:02
1 2
 11/19 TappancsMancs ***** válasza:
81%
Ha egyik bár jó válasz sem tetszik, akkor simán átmegy rajta, mert az atomok között van annyi hely, hogy az atomsugár átfér az atomok kötéshosszán. Nem bármelyik bármelyiken, de nagyjából áthaladhatnának egymáson, mint két galaxis. És mivel sérthetetlenek, ezért egyik sem sérül az áthaladás közben és utánra sem.
2020. máj. 9. 15:37
 12/19 anonim ***** válasza:
61%

Ahhoz, hogy a golyó lepattanjon a falról, először le kell lassulnia, és egy pillanatra meg kell állnia, ha pont merőleges beérkezési szöget feltételezünk. Ez ellentmond a "megállíthatatlan" feltételnek.

A rugalmassághoz pedig a falnak igen nagy mértékben deformálódnia kell, ami pedig a "sérthetetlen" feltételnek mond ellent.

Szerintem csak az a megoldás jó, hogy átmegy a falon.

2020. máj. 9. 16:41
 13/19 anonim válasza:
81%

Ha a fal sérthetetlen a golyó megállíthatatlan, akkor szerintem egy olyan eset logikus mint a liszteszsákba lövés esetén csak merev testet feltételezve.

Tehát a golyó nekimegy a falnak (ideális szöget, és érintkezést feltételezve) a falat elmozdítja, illetve annak mozgási sebességét és energiáját a golyóéval egyenértékűvé téve.

Viszont! Ez nagyon ideális eset. Feltételezve az 1 ponton történő érintkezést, amely pont a test súlypontjában történik illetve feltételezve annak abszolút merevségét.

ui: Más esetben pl ha a fal sarkát találja el a golyó, lehet hogy csak megforgatja a falat amíg megtörténik az érintkezés. Akkor a fal elkezd forogni, míg a mozgási energiája el nem vész, viszont a fal sértetlen marad és golyó sem lesz megállítva.

Ha arra gondoltál hogy a fal "ágya" is sérthetetlen, akkor pedig a golyó eltolja az egészet akár földtömegű akár nap.

2020. máj. 10. 07:54
 14/19 A kérdező kommentje:
Koszönöm ezt a sok választ, érdekesnek találtam pár elgondolást.
2020. máj. 13. 08:13
 15/19 anonim ***** válasza:
94%

Lehet, hogy érdekesnek találtad, de egyúttal tévesnek is kellett volna találnod.

Feltételeket szabhatunk. De ha az ellentmond a természetnek, akkor érvénytelenek annak szabályai. Más szóval, nincs megállapítva szabály. Azaz bármely mozgásforma, bármely válasz jó és rossz egyidejűleg, mert nincs mihez viszonyítani.

A sérthetetlen fal megfelel annak, amit a fizikában ideális rugalmasságnak nevezünk. A megállíthatatlan ágyúgolyó pedig a végtelenül rugalmas, energiaveszteség nélküli mozgásnak.

Ebből következik, ha még figyelembe vesszük a természet törvényeit, akkor kizárólag rugalmas ütközés, a beesési szöggel egyező visszaverődési szögben történő elpattanás reális eset, minden más a fizika nem ismeretét tükrözi. Vagy nem használjuk a fizikát. Ekkor persze akár körmozgás is lehetséges. Bármi lehetséges. És annak is igaza lesz, aki mindre azt mondja, hogy nem úgy van.

2020. máj. 13. 11:01
 16/19 A kérdező kommentje:
#15 Természetesen értem amit írsz és én nem is azt válaszoltam egyetértek-e bármelyik állítással is. Csak egyszerűen érdekesnek találtam azt, hogy különböző emberek különböző módon próbálták megközelíteni a kérdést.
2020. máj. 13. 11:09
 17/19 EagleHUN ***** válasza:
100%

#15 én ezt fejtettem ki kicsit spongyolábban #8 -ként a gynúmat.

Köszi hogy jobb megfogalmazással meg is erősítetted ezt.

Egyúttal #12 figyelmébe is ajánlhatjuk mert nem mond ellen a semmilyen feltételnek, egyszerűen megfelel az "idealizált" fizikai modelleknek az eset.

2020. máj. 13. 11:14
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

A sokaik ilyen kérdés!

Paradoxon.

2020. máj. 13. 11:37
 19/19 anonim ***** válasza:
100%
Ezt inkább a filozófia rovatba kellett volna tenned! :D
2021. jan. 15. 19:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!