Mandula barack cefre magozva meg savanyodott, minden nap keverve jo így?
Kidobtad végül, vagy mit csináltál?
Adj meg máskor minél több kulcsszót, akkor hamarabb kapsz választ!
Nagyban függ a kérdésre a válasz attól, hogy mit jelent nálad az, hogy "megsavanyodott"? Ugyanis a cefre az így viselkedik, legyen szó gyümölcscefréről vagy gyümölcsborról, borról. A cukor elfogy, az alkohollá alakul át, ezért az pedig savanyú lesz. Ahogy egy bor is az (száraz bor). Az ecetesedés, na az már más! Ha az ecettől savanyú, az baj! Akkor jó eséllyel kuka. A savanyú és az ecetes íz közötti különbséget fel kell tudnod ismerni, gondolom én ecetes ételt ettél már (saláta, ecetes tojás leves stb.) így tudod, hogy az milyen. A szagáról nem is beszélve, de sokakat megzavar a CO "szaga". Száraz bort is ittál már feltételezem, így tudod az milyen... Na ha afelé közelít, akkor nincs baja!
Jó esélyt látok arra, hogy ecetesedésről van szó, ha kevergetted. Mi a frásznak, ki mondta? Aki mondta, annak minden szavát engedd el a füled mellett!
Hordót zárd, fedélbe építs kotyogót, azt töltsd meg félig vízzel. A hordó legyen napfénytől védett, hűvös helyen (18-25 C), majd főerjedési idő alatt (csak akkor, ez az erjedés első pár napja!) egy nyomófával lenyomod naponta 1-2x a cefre tetejét, ha az túl sűrű, a tetején keletkező gyümölcsrost réteg (bunda) túl vastag. Mindezt óvatos mozdulatokkal, hogy ne vigyél be levegőt a cefrébe, a CO réteget ne lökd ki. Lenyomod és azonnal zárod, majd a nyomófát elmosod!
Gyümölcs feldolgozása tekintetében, azt mindig alaposan mosd meg, pépesítsd, nem elegendő összenyomkodni! 1 hordót 1 nap alatt tölts meg, ne gyűjtögesd napokig. Ha kevesebb a gyümölcs 1 nap, akkor több kisebb hordót kell venni! Ne bízd a vadélesztőkre, alkalmazz irányított erjesztést, tégy fajélesztőt a cefrére, Uvaferm élesztőket tudom ajánlani. Akár használj élesztő tápanyagot (Uvaferm Uvavital, Optimum White), ezt majd kitapasztalod! Minden gyümölcsnél ajánlom, hogy még az élesztővel való beoltás előtt alkalmazz pektinbontót. Utóerjedési időben a cefrét már ne maceráld! Ha akarod tudni hol áll a cukor fogyása, ahhoz brix refraktométert ajánlok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!