Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Omega-3 halolaj étrend kiegész...

Omega-3 halolaj étrend kiegészítőkben lehetnek káros nehézfémek?

Figyelt kérdés
Mennyire indokolt ettől félni?

2019. júl. 20. 15:03
 1/6 anonim ***** válasza:
85%
Pénzkidobás. A halolaj nem ér semmit q hal nélkül. Több kutatás is kimutatta. Nem a nehezfém a gond ezekkel a bogyókkal hanem ez hogy többségüket nem szakszerűen tárolják és megavasodik bennük az olaj. Így kifejezetten károsak is nemhogy használnának. Ha omega3at akarsz vegyél lenmag olajat. Egy kiskanal minden nap. Még finom is salátára ételre isnteheted. Annak a minősége érződik az ízén így nincs átverés. Én is azt eszem. Még olcsóbb is mint a halolajkapszula. 700 valamennyiért vettem egy üveggel. De sokáig elég mivel naponta csak egy kiskanalnyi az adag. Ez biztos nem káros éa nincs benne nehezfém. Mióta ezt eszem a koleszterinszintem is lejjebb ment. Apám 15 évig ette a halolajkapszulát mégis aneurizmája lett. Mérges is volt mennyit költött rá. Lenmagolajat biobiltokban lehet kapni. De ha unod majd váltogathatod kendermagolajjal, szőlőmagolajjal vagy tökmagolajjal. Mind nagyon egészsegesek és finomak.
2019. júl. 20. 15:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
60%
Gasztronómiai vásárokban ki lehet próbálni ezeket az olajokat. Mindnek más az íze. Kiválogathatod neked melyik jön be. A tökmag pl jó kremlevesek tetejére, a lenmagot én spagettire szoktam tenni. A szőlőmag bármihez jó mert nagyon semleges az íze. A kendermag elég karakteres. Az nem mindenkinek izlik. Azt pirítósra szoktam tenni. A tulajdonságaikra is érdemes rákeresni a neten. Pl. A mákolaj kis szezammaggal jó csontritkulás ellen. Minden idős rokonom helyrejőtt vele gyógyszerek helyett. Csak egy dologra kell figyelni. Nem szabad melegíteni őket mert az árt nekik. Csak mikor már elkeszült az étel a végén rátenni.
2019. júl. 20. 19:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
Elképzelhető, ezért érdemes utánanézni, melyik milyen halból készül és azt a halat hol fogják. Van olyan, amelyiket tisztítják a szennyeződésektől. És valóban, én is vettem régebben olyat, amelyik kifejezetten avas ízű volt (kapszulás és üveges is volt ilyen). Viszont a lenmagolaj is gyorsan avasodik, és abban (a növényi olajokban) nincs EPA/DHA. Fontos a megfelelő tárolás (hűtőben). Én most üvegeset szoktam venni, amiben van citromolaj és E-vitamin is, ezek védik az avasodástól.
2019. júl. 21. 08:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
60%
Mibdegyik növényi olaj üvegén fel van tüntetve a szavatossága és az hogyan kell tárolni felbontás után. A tökmagot pl hűtőben. A lenmagot szobahőmétsékleten. Ha gond lenne a minőségével pedig vissza lehet vinni a boltba. Míg a vavak halolaj kapszulát dobhatod ki. A bevonat miatt rejtve marad a minősége is.
2019. júl. 21. 08:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
Jaja, ezért nem jó a kapszula, vagy szét kell rágni.
2019. júl. 21. 09:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

A nehézfémek a halak fehérjéiben halmozódnak fel, amit viszonylag könnyű eltávolítani, ugyanis minden halolaj gyártása a zsírok és a fehérjék szétválasztásával kezdődik. A halolajban csak a zsírok maradnak, illetve esetleg nyomokban tartalmazhat fehérjét. Ha esetleg mégis fehérjetartalmat (általában <1 gramm) látsz feltüntetve egy halolaj dobozán, az azért van, mert a kapszula anyaga halzselatin, ami hal fehérjéből származik.


Aggodalomra inkább a zsírban felhalmozódó szennyezőanyagok adhatnak okot, pl. PCB-k, dioxinok, melyeket csak további szeparációs technikákkal lehet hatékonyan eltávolítani.


Tehát ha valamelyik márka arra hivatkozik, hogy az enyémben nincsenek nehézfémek, akkor gyakorlatilag olyat állít, ami a legtöbb halolajra ugyanúgy igaz. Valós különbségek a zsírban oldódó szennyezőanyagok tekintetében lehetnek a halolajok között.


A teljes igazság pedig az, hogy minden halolajban vannak/maradnak nyomokban szennyeződések, legfeljebb különböző mértékben, amely függ a hal fajtájától, a fogás helyétől és a feldolgozás módjától, és sokkal kevesebb, mint ha magát a halat fogyasztanád, amiből készül. De általában elmondható, hogy ezeknek szigorú határértékek alatt kell lennie, hogy forgalomba kerülhessenek. Így a fogyasztásuk teljesen biztonságos. Remélhetőleg a Magyarországon kapható halolajak mindegyike megfelel ennek.

2019. okt. 2. 21:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!