A tészta 'üres kalória'? Többi lent
Sziasztok!
A fehér riszt szerettem volna lecserélni egy kicsit egészségesebb változatokra. Kuszkuszt és bulgurt ajánlottak helyette. Ma voltam a boltban és eléggé összezavarodtam mikor a címkét olvastam.
A kuszkuszra rávolt írva, hogy valamilyen fajta tészta. Én eddig totál abban a hitben voltam, hogy a tészta az fujfuj, üres kalória, nincs benne semmi fehérje, csak gyorsan felszívódó (magas glikémiás indexű) szénhidrát. A kuszkusz 'tészta', aminek valóban alacsonyabb a GI-e mint a fehér rizsnek, fehérjebivetele közel azonos/kicsit magasabb. Viszont ekkor megnéztem a tésztákat... Tarhonya 12g fehérje/100g, sima 'spagetti' tészta szintén, glikémiás indexe 40 körül, míg a kuszkusznak 65, fehér rizsnek 87.
Valószínűleg ezt meglehet egyszerűen magyarázni, hogy az nem olyan CH, az nem amolyan fehérje, de én nem tudtam rájönni a titok nyitjára. Mégsem olyan mumus a tészta? Ha mégis mumus akkor miért? Hol hibásak a fenti adatok? Előre is köszönöm a válaszokat :)
A tészta a zöldségekhez képest rosszabb, nem a rizshez képest. Tényleg van benne fehérje is, mert alapból a lisztben is van, és a tésztába még tojást is tesznek. A kuszkusz lényegében tészta, az a jó benne, hogy nagyon könnyű elkészíteni. A bulgurt nem írtad, úgy rémlik, hogy az tényleg jobb mindezeknél, bár nem 100%. Az durvára őrölt búza, nem?
A glikémiás index valamennyire egyéni, és én kíváncsi voltam, vettem egy vércukormérőt, hogy utánajárjak a dolgoknak. Azt tapasztaltam, hogy ha egy étel után másfél-két órával megéhezem, akkor ott egy hirtelen vércukoresés volt, előtte meg magasabb értékek (különben nincs honnan leesni). Ha nem akarsz méricskélni, akkor önmagában ezt a megéhezést is tekintheted intő jelnek. Persze egy alkalom még semmi, de ha valami rendszeresen ezt okozza, az gyanús.
Ha nem vagy cukros, felesleges a GI-t nézni.
Nem attól lesz egészséges valami, hogy alacsony a GI-je normál ember számára. Nézd meg mennyi fehérje, rost, zsír, ásványi anyag van ezekben a termékekben és rájössz miért jók!
rizs 3g fehérje, bulgur 12g, kuszkusz 4-5g, de nagoyn jók más gabonafélék is mint pl. a hajdina 14g, árpa, köles, tönköly stb. ezek mind hasonló értékekkel rendelkeznek.
Általában magas a rosttartalmuk, tartalmaznak némi Omega zsírsavat is, és emellett sok bennük a hasznos vas és a magnézium, és a kálcium is jelentős némelyikben!
Ellenben a rizs pl. tápanyagban szegény.
Sima tészta helyett ugyanígy teljes kiőrlésű, rozs, tönköly vagy éppen durum az ajánlatos.
Egészséges embernek se jó, ha nagyon megcibálja a hasnyálmirigyét a magas GI-ű étel. De persze ha ez nem rendszeres, akkor nem lesz baj.
Az erősen cukrozott reggeliző pelyhek amúgy egészséges(nek tűnő) emberekben is túl magas glükózcsúcsokat tudnak okozni: [link]
Nyilván nem mindenkiben, és a tészta azért jobb ezeknél, de mondjuk ha valaki a tészta után egy órával nagyon éhes lesz, annak lehet az oka a vércukorcsúcs utáni hirtelen esés, és jobban teszi, ha nem eszik túl gyakran tésztát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!