A zsíros vagy a cukros ételek ártanak többet az arcbőrnek?
Valamire érzékeny lehet az arcbőröm, mert hiába ápolom, még így 22 éves koromban is csúnya. Sajnos nagyon szeretem a csokit és a sültkrumplit is, jelenleg mindkettőről igyekszem lemondani, de borzasztóan hiányoznak (főleg a krumpli).
A kettő közül melyik az ártalmasabb? Nem is csak a bőrre nézve, hanem összességében az egészségre. (Korábban kb.napi szinten ettem mindkettőt.)
Köszönöm előre is! :)
Hogy csúnya a arcbőröd, az csak részben köszönhető a táplálkozásnak. Az általad fennt megnevezett 2 étel egyike sem tartozik az egészséges ételek kategóriájába, és a dolog nem ilyen egyszerűen fekete-fehér.
CUKOR: a cukor megköti a szervezetedben a vizet, amitől az arcbőröd szárazabbnak tűnhet. Hozzájárul a bőr öregedéséhez, ráncosodásához is. A bőrünk feszességét, rugalmasságát a kollagén nevű fehérje adja. A cukor képes(glukóz-molekula) hozzá kapcsolódni ehhez a fehérjéhez, ami ennek következtében "elsorvad" és ráncos leszel. Ha szénhidrátban (és tejtermékekben) gazdag táplálkozást folytatsz, akkor a szervezettedben felhalmozódó cukor ideális környezetet biztosít különböző bőrön élősködő baktériumoknak amik az akne-elsődleges okozói.
ZSÍR: itt nem lehet eléggé hangsúlyozni a zsírok kvalitatív mivoltát. Ha egészséges zsírokat, pl. Omega-3 fagyasztassz akkor ezáltal csökkentheted a szervezetedben lévő gyulladásos folyamataokat, amik a gyulladt, pattanásos, piros, érzékeny arcbőr okozói. Fontos megjegyezni, hogy mivel nő vagy a havi hormonális változások is erőteljesen befolyásolják az ercbőr állapotát. Az ovulációs időszakban a bőröd ragyog a progeszterintől, majd a ciklushoz közeledve kirügyezik az ember. Ezek teljesen normális fiziológiai válaszai a testünknek, ez ellen nem igen lehet harcolni.
Visszatérve a 2, álatalad is említett élemiszerre:
BURGONYA: a krumpl, habár keményítőt tartalmaz, ami ugye cukor, ha megfelelően van elkészítve, pl. párolva rendkivül egészséges az arcbőrnek a sok ásványi anyag, és szelén miatt. A szelén egy olyan antioxidásns molekula, ami képes megkötni a szervezetben bóklászó szabad-gyököket, amik egy oxidációs folyamat során megölik a sejtjeidet. A sülkrumplival tehát a legnagyobb probléma az elkészítési módja, amely deep-fried technológiával, tehát forró sütőolajban való megmártoztatással történik. Az olaj amit ilyenkor használnak pl. gyorséttermek is, már többször újrahasznosított olaj, ami növeli az úgynevezett transz/telített zsírsavak kialakulásának esélyét, amik a bőr szempontjából nézve ugyancsak károsak ugyanis, kiindulási pontként, szubsztrátként szolgálnak különböző gyulladásos folyamatokhoz.
CSOKOLÁDÉ: Mivel nem fejtettetd ki pontosan milyen csokoládéra gondolsz, ezért nem tudok konkrét választ adni. Az csokoládé áll egy száraz és egy nedvesanyag frakcióból, zsírból és vízből amit különböző emulgeáló szerekkel tesznek eggyé. A zsíros része a csokoládénak tartalmazza a kakaóbabban található ásványi anyagokat és antioxidánsokat, ami jó, viszont az úgy nevezett kakaóvajat is, aminek jelentős hányada telített (rossz) zsírsav. A másik problémát az emulgeáló szerek jelentik, amelyek képesek allergiát okozni, és ez káros bőrreakciókban nyílvánulhat meg. Ráadásul a tejcsoki tejet is tartalmaz, ami szintén allergén anyag.
Ha tehát a sülkrumplit lecseréled főtt burgyonyára, vagy gőzfritőzben készíted el, hogy olyan roppanós legyen (és nem az előresütött, gyorsfagyasztott változatot) valamit a tejcsoki helyett a minőségi, prémium 90+ étcsokit választod, aminek sokkal alacsonyabb a cukortartalma, és jó zsírok találhatók benne, akkor nem tévedhetsz. Valamint ügyelni kell a mértkletességre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!