Mi a vélemyényetek a veganizmusról/vegánságról? nekem az a véleményem, hogy a növényekben nincsen B12 vitamin ami az állóképességért, a sejtképződésért, és nagyban hozzájárul a DNS képződésében is, és a hús nagyon finom, így én nem lennék vegán. Ti?
Az ember mindenevő, ezt nem lehet félremagyarázni, elég megnézni a fogazatunkat. Nem olyan, mint a nyúlé pl.
Az őrlőfogaink hús rágásra alakultak ki.
Amúgy mindenki azt eszik, amit akar, én is.
Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a vegák, vegánok is meg tudnak halni fiatalon pl infarktusban, vagy ha elüti őket egy busz.
Ezt mindenki úgy értelmezi ahogy akarja.
"jún. 24. 12:11"
Kíváncsi volnék ezekre a tanulmányokra. Arra is, hogy te személyesen olvastad-e őket vagy esetleg valahol láttad, hogy ezeket emlegetik?
Azért elöljáróban annyit,hogy nem nehéz a kutatást az agendához írni. :) Ezért mindig jól el kell olvasni azt, hogy . És mivel a veganizmushoz társul sok esetben egyfajta fanatizmus, nem nehéz látni, hogy kutatói szinten is tolhat valaki egy eszmét. :)
Mert ha azt nézik például, hogy RANDOM emberekből kontrollcsoporthoz képest (aki nem tart semmiféle diétát vagy csak valami csirkerizs 1.0-t mondjuk), ami az átlag emberből kerül ki, ahhoz képest hogy teljesít a veganizmust az igazából nem mond el semmit megint csak.
Nézd meg a kasszáknál vásárló embereket, milyen dolgokat pakolnak a kosaraikba. Nyilván pár ezerszer voltál boltban, van egy feeled, ki mit vesz (USaban ez még rosszabb, mert ott a junkfood extrém olcsó), meg látod az emberek hogy néznek ki, beszélsz ismerősökkel. Na ha ehhez az ÁTLAG emberhez nézünk vegánokat, akiknél legalább némi koncepció van és nem eszik a chipset meg a cukros vackokat kilószámra, nem lesz meglepetés, hogy tovább él, mint egy ÁTLAG ember, meg nem lesz annyi parája meg ilyesmi.
Szóval én kíváncsi volnék azokra a tanulmányokra, hogy PONTOSAN HOGY SZÓLNAK AZOK, AMIK SZERINTED EGYÉRTELMŰEN A VEGÁN SZEMLÉLETET TÁMASZTJÁK ALÁ ÉS EMLÍTETTED ŐKET.
Ezekben a videókban vegán és nem-vegán sportolókon végzett kutatásokra hívják fel a figyelmet. A kutatások konkrét linkei a leírásban szereplő blogon megtalálhatók.
https://www.youtube.com/watch?v=aV9mIvkbeyg
https://www.youtube.com/watch?v=cJljEKM4lqE
Tanulmányok a vidikben:
https://www.youtube.com/watch?v=aV9mIvkbeyg
[link] -> lényegében ez nem is egy tanulmány, hanem azt taglalja, hogy az orvosok szerint alkalmas arra, hogy fedezzen minden szükséget. Ezt nem mondanám tanulmánynak, csak egyfajta konlkúziónak, de ugyanezt megtehették volna a meditárrán diétával, értelmesebben összerakott "paleo"-val vagy bármi mással. Ez nem cáfolja meg amit mondtam, de nem is erősíti meg, hogy bármi más KIGONDOLT, JÓL ÖSSZERAKOTT diétánál jobb volna a vegán. Pusztán azt, hogy megfelelő.
Conclusion
"The data indicate that each examined diet has neither advantages nor disadvantages with regard to exercise capacity. These results suggest that a vegan diet can be a suitable alternative for ambitious recreational runners."
"Conclusion
Taken into account the aforementioned limitations, the results suggest that there are no differences in exercise capacity between vegan, lacto-ovo-vegetarians and omnivorous recreational runners. Given current data we conclude, that a lacto-ovo-vegetarian and also vegan diet might be suitable alternatives for recreational athletes. Further long-term intervention studies are needed to clarify the influence of a vegetarian and especially vegan diet on an individual’s exercise capacity."
https://www.youtube.com/watch?v=MO3CZycKqUI
Ebben a vidiben nem is volt semmilyen tanulmány, ami azzal kapcsolatos, hogy a vegánság jobb lenne. A többi tanulmány rákról szól, és egy általa promozott tápkieg hatásosságáról.
" Association between Dietary Fiber Intake and Physical Performance in Older Adults: A Nationwide Study in Taiwan [link] "
Ez se vegánságról szól, hanem arról, hogyha több rostot viszel be, akkor egészségesebb leszel. De ez nem egyenlő vegánság csak az egyetlen út ehhez, bár tény, hogy aki vega sok zöldséget és gyümölcsöt eszik, de ez nagyon abszurd logika remélem látod...
https://www.youtube.com/watch?v=cJljEKM4lqE
Nem tudom már ezt hova illesszem, de a 3 videó alatt az összes tanulmányt megnéztem, és ezért mondom, hogy nagyon manipulálhatóak az emberek.
Szóval pontosan ezért érdemes megnézni a referenciákat, hogy ugyan miről is beszélnek. :D De a csatorna introja számomra már megadta a kezdő agyi színvonalat. :D
Most ezek teljesen jó dolgok, csak nem bizonyítják, hogy a vegán jobb volna bármilyen más kigondolt diétánál.
4 éve vagyok vega, 1 éve vegán. Sokkal jobb a vérképem, nincs vashiányom se, amivel riogatni szoktak. Sőt a B12 vitaminnal sincs gondom! Fogytam, szebb lett a bőröm, korábban állandóan pattanásos voltam. Szóval ez a véleményem. Párom vega családba született, életében kétszer ha evett húst, 10 éve ő is vegán, és kapaszkodjatok meg, fizikai munkát végez. És bírja.
A hús meg csak a fűszerektől finom, próbálj meg puszta kézzel, fegyverek nélkül levadászni egy állatot és szőröstől-bőröstől edd meg... finom?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!