Genetika vagy egészséges táplálkozás, mit gondoltok Melyik a hangsúlyosabb?
Elkezdtem egészségesen táplálkozni és nagyon sokan azt mondják felesleges ilyeneket enni mert nagyon minimálisan befolyásolja az egészséget ugyanis szerintük a genetika ami sokkal hangsúlyosabb mert például egy kolléganőmnek magas a koleszterinje és szinte nem eszik húst mégis magas. Másik kollégám eszméletlenül egészségtelenül táplálkozik és tökéletes a vérkép, aztán olyanokat is mond a család hogy a nagymamám egészségtelenül táplálkozott és valóban mert lassan százéves és egyszer volt csak kórházba comb nyak törés miatt életben. Sok ember pedig baromi egészségesen táplálkozik esetleg meghal már 50 évesen
Teljesen elbizonytalanodtam emiatt most mi az igazság szerintetek Létezik olyan hogy egészséges táplálkozás?
Jól ráéreztél a dolog lényegére a körítés végén feltett kérdéssel. Az egész ugyanis tényleg humbug és marketing. Annyi igazság van a dolog mélyén, hogy nagyon számít a mennyiség és az élelmiszer feldolgozottságának mértéke. Minél távolabb van a természetestől valami, minél iparibb, összetettebb, minél természetellenesebb, annál "egészségtelenebb).
Azok az egyedi esetek meg, amelyek a szélsőséget mutatják, azok tényleg a statisztikai szélsőségek, amikor bizonyos gének vagy jelen vannak, vagy nem.
Attól függ, mit értesz egészséges táplálkozás alatt. Hajdan a biosz órán jó, ha elhadartak a táplálkozásról két mondatot róla, és az átlagember nem nagyon tudja, mi számít egészségesnek, ezt pedig kihasználják a kereskedők. A fact check sem divatos, ezért sok ember elhiszi, hogy a chia mag, a gluténmentes, meg a csökkentett szénhidrátos kaja az istencsászárkirály.
Az egészséges valójában a változatos és mérsékletes evés. Amibe néha még a gyilkosokkal egy napon emlegetett hamburger és pizza is belefér. Csak nem állandóan azt kell enni. Gondolom nagymamád se kizárólag pacal pörköltet evett, szóval a változatosság simán meglehetett.
Egyébként ha valaki egészségtelenül eszik, de jelenleg jó a vérképe, még nem biztos, hogy 10 év múlva nem viszi el a vastagbélrák.
Olvasgatva a hozzászólásokat, mindenkinek igaza van.
Annyi termék és élelmiszer van, hogy nem lehet kiigazodni rajtuk. A másik probléma meg az, hogy nem lehet egyikről sem bebizonyítani, hogy valóban hatott-e vagy káros volt-e, mert a káros hatások nem azonnal jelentkeznek, hanem évekkel később és akkor már ki a fene tudja.
Sok a marketing része a dolognak. Érdekes, hogy van mindenféle reklám, főleg gyógyszerekről, ilyen-olyan tápláló kekszről, tejes készítményekről, hogy milyen jók, de ha mefigyelitek mind mesterséges termék. Néha van egy-egy narancs reklám vagy valami, de szinte alig látsz olyat, hogy most vegyél 1 kg almát vagy valamilyen gyümölcsöt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!