Abba kell hagynom a vega táplálkozást mert egészségtelen számomra?
Vega vagyok jó 6 éve. Semmi húst se sajtot tojást sem eszek. A minap elkezdtem puffadni meg fájni kezdett a hasam. Csináltam vérképet és bizony vérszegény vagyok. Orvos azt mondta próbáljam ezt a táplálkozási formát szüneteltetni és bizony abba maradt a puffadás és nem olyan rossz a hasam.
Kicsit megijedtem mert Ezekszerint vissza kell akkor térnem a hús evésre....
Vérszegénység is lehet ettől? Pedig sok spenótot meg vasat tartalmazó növényt eszek
Alapvetően az ember a vegyes táplálkozásra lett kitalálva :) Le lehet pontozni, meg lehet ellene lázadozni, de ez attól még így marad. A mértékletesség a megfelelő változatosság a fontos.
Igen, lehetsz vérszegény ettől az életmódtól is. Nincs veszve minden, Ha ragaszkodni szeretnél a hús elhagyásához, létezik erre a célra kitalált multivitamin. Lehet pódolni külön a vasat is. Mondjuk a vastabletta is megterheli az emésztést, az injekció meg macerás és nem egyszerű beadni
Nem vagyok vega/án. Ha csak tablettaszedéssel megy a vegaság, az régen rossz. A spenótban sok a vas, csak nem a jól felszívódó/hasznosuló forma (tudtommal). Ráadásul a sok zöldség a kálium miatt a vasfelszívódás ellen hat.
Nekem a véradással voltak problémáim. Elkezdtem vasat szedni. Nem volt elég. Elkezdtem még folsavat is szedni. Az sem volt elég. Aztán egy nővér mondta, hogy a jó vérjépzéshez kell még B12 és D, és hogy ezek így kb. a májkrémben vannak együtt. Amióta ismét eszek májkrémet, nincs gond a véradáson a hemoglobin értékemmel.
A puffadás és görcs lehet autóik mun betegség jele is aminek sok köze nincs az életmódhoz pl crohn betegség vagy egyéb. Vizsgáltasd ki magad, nem vagyunk orvosok. Kérj beutalót a gasztroenterologiára.
A háziorvos nem dietetikus, ő ilyen szempontból nem tud szakértő tanácsot adni.
A vérszegénység szinten lehet genetikai is. A mindenevők a vas 80%-át növényi forrásokból fedezik, mert állati táplálékokból csak a belsőségekben vagy említésre méltó mennyiségben (máj, szív, stb) ezt pedig az átlagember nagyon ritkán eszi.
A rendes hús vastartalma olyan alacsony hogy 1,6kg vörös húsra lenne szükséged naponta a minimum vas bevitel fedezéséhez, feher húsból ennek a többszörösére, ami ugye lehetetlen.
A legtöbb hüvelyes, olajos mag és gabona jóval több vasat tartalmaz viszont pl. Bab 9mg - egy felnőtt ember napi vasigénye 16mg tehát 200g bab naponta elegendő hogy az egesz napi bevitelét fedezze az ember.
Emellett fontos tudni hogy a C vitamin növeli a vas felszívódását tehát érdemes magas C vitamin tartalmú zöldségeket, gyümölcsöket a magas vastartalmú ételekkel fogyasztani!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!