Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mennyire magas a koleszterinem?

Mennyire magas a koleszterinem?

Figyelt kérdés
Összkoleszterin: 7,4 HDL: 2,33 LDL: 4,42

2019. márc. 3. 12:20
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
54%

A napi 3 tojás tényleg rengeteg, nézz kicsit vissza, az elmúlt napokban volt több komoly diskurzus ezzel kapcsolatban, és minden tanulmány eredménye arra utal, hogy a tojást nem kellene naponta fogyasztani, ha pedig fogyasztod max. 1-et. Nagyon megemeli a koleszterinszintet és a vérnyomást, tele van telített zsírokkal és rossz az omega 3:6 aránya (mint minden állati eredetű zsiradéknak amúgy).

Olyan nincs, hogy hús nélkül nem laksz jól csak olyan hogy nem megfelelő ételt eszel. Nyilván nem egy salátával kell pótolni, de kétlem hogy egy jó adag chili sin carne után éhes maradna bárki is.

A töménytelen mennyiségű hús helyett esetleg néha próbálhatnál tofut, szejtánt vagy tempeh-t enni, ezeknek magasabb is a fehérjetartalma + sokkal több ásványi anyagot tartalmaznak és nincsenek bennük telített zsírok vagy koleszterin.

Nagyon laktató még a dióvagdalt is pl., amit hússzerűen lehet elkészíteni, vagy a gombaételek (nem tudom az a GAPS-be belefér-e?)

Plusz ha az olajos magvak beleférnek a zsíros sajtokat ki lehet váltani pl. mandulasajtkrémmel vagy hasonlóval, azzal is elhagyhatod a koleszterin egy részét.

Szintén jó ötlet a tej helyett növényi tej, az is egy jó adag koleszterin, joghurt helyett növényi joghurt, vaj helyett margarin. Ezek mind koleszterintől mentes, egészséges alternatívák, sokkal több telítetlen zsírsavval ami sokat javítana nálad a HDL-LDL arányon.

Egy tipp: a kókuszzsíros hülyeségnek ne dőlj be, a kutatások szerint hiába más a lánchossza, ugyanúgy rossz hatással van a koleszterinszintre.

Korlátozd a zsírbevitelt, ne süss olajban, vagy max 1-2 kanálon, használj olívát vagy repceolajat.

Ja és mégvalami:a CUKOR bevitelét is érdemes drasztikusan csökkenteni, mert a legjobban a cukor+olaj/zsír kombó árt a szervezetnek.

2019. márc. 3. 18:39
 12/20 A kérdező kommentje:
Cukrot egyáltalán nem eszek, a GAPS-ba nem is fér bele. Nem szoktam bő olajban sütni, a tisztított vajból éppen csak annyit teszek a serpernyőbe hogy megolvasztva egy vékony filmréteget képezzen. Napi 3 szelet hús nem egyszerre szerintem nem rengeteg.
2019. márc. 3. 18:53
 13/20 A kérdező kommentje:
A napi 3 tojás se rengeteg szerintem, próbálj rántottát, vagy tükörtojást csinálni belőle, utána okoskodj. Laktóz intoleranciám is van, a tejtermékeket ezért is óvatosan zudom bevezetni.
2019. márc. 3. 18:56
 14/20 anonim ***** válasza:
3 hónap, akkor még eléggé az elején vagy. Nézesd meg a koleszterined 2-3 hónap múlva, ha változik akár le, akár fel, abból kiderül, kell-e változtatnod azon, amit eszel. Én nem zárnám ki a gyógyszerek, a betegséged valamint a korábbi étrended hatását se.
2019. márc. 3. 19:08
 15/20 A kérdező kommentje:
Én is erre gondoltam! A Medrolnak és a Salofalknak szerinted van ilyen mellékhatása?Mert úgy hallottam lehet! A Medrolt lassan már egy éve szedem, most van a terápia leépítése 16mg nél járok.
2019. márc. 3. 19:15
 16/20 anonim ***** válasza:
39%

napi 3 szelet hús = az egésznapi zsír és koleszterinmaximumod, ha kiszámolod. Tehát minden, amit ezen felül eszel (tojás, vaj, joghurt, tej, túró, kefír, sajt, anyámkínja, MINDEN ami állati) pluszba megy, és nyomja a koleszterined felfelé.

Tehát vagy a húst csökkented vagy a többit.

Egész egyszerűen ki lehet ezt számolni, nem kell hozzá semmi "mágia".

A napi koleszterinmaximum egy felnőtt embernél 200-300mg, neked az alsó határt kellene megcéloznod a rossz értékeiddel.

És íme az ételek koleszterintartalma 100g-ban (egy szelet hús 150-250g, egy étkezésre megevett sajt 30-60g, egy kanál vaj 15g, egy evésre megevett tejföl/joghurt/kefír 50-150g, egy tojás 60g:

- zöldségek: 0

- gyümölcsök: 0

- gabonák: 0

- hüvelyesek: 0

- olajos magvak: 0

- gombák: 0

- tengeri halak: 50-60 mg

- tengeri herkentyűk: 70-80 mg

- folyami halak: 80-90mg

- máj: 400-500mg (EZ NEM VICC! 50g májjal eléred az egész napi maximumodat!)

- csirkehús 60-70mg

- sonka 100mg

- tejcsoki 40mg

- zsíros sajt 140-160mg

- tejszín: 75mg

- kenőmájas: 230mg

- kolbász: 150mg

- majonéz 60mg

- sovány sajtok 100 mg

- tarja 90mg (tehát a napi maximumodat 200g = 1 szelet tarja tenné ki)

- vaj 230mg (tehát 1 kanál vaj = napi koleszterinmaximum 15%-a)

- virsli: 80mg

- tej: 10-20 mg zsírosságtól fügően

- tojás: 180mg (tehát 2 tojás = napi maximum)

- joghurt: 10-15 mg

- tejföl: 50mg

Most akkor számold ki, miből mennyit "ehetnél" ha csökkenteni akarnád a koleszterinszinted.

Én nem viccből tépem a számat, hanem mert te kérdezted, te kértél segítséget.

Én elhiszem hogy szereted a húst, de ha csökkenteni akarod a koleszterinedet, akkor valamin változtatni kell. És a világ forgásán nem fogsz tudni.

Tehát növényi ételek = 0 koleszterin, állati ételek = sok koleszterin.

Azt neked kell kitalálnod mi az, amin tudsz/akarsz változtatni, én leírtam a tényeket, tippeket is adtam.

2019. márc. 3. 19:16
 17/20 A kérdező kommentje:
Gaps étrendet követő válaszoló! Köszönöm a válaszodat!
2019. márc. 3. 19:16
 18/20 anonim ***** válasza:
44%
Neked aztán sok eszed van jérdező. 3 tojást semmilyen egészségügyi szervezet vagy doki nem ajánl, ráadásul több koleszterint tartalmaz mint amit egésznap az összes ételből szabadna fogyasztani de szerinted rendben van... akkor meg ne sírj a koleszterin miatt, majd lesz szívinfarktusod azt jólvan.
2019. márc. 3. 19:19
 19/20 anonim ***** válasza:
27%
Nem a kókuszzsírt kell kipróbálni, hanem a sertészsírt. A növényi zsíroktól, olajoktól nem nyílik a vater papilla, így nem ürül az epe. Pedig azzal ürülne a koleszterin is. Szóval nem a zsíroktól kellene félni, hiszen csak amióta olajjal főz az ember (kb 40 éve), azóta létezik ez a koleszterinmizéria.
2019. márc. 4. 18:53
 20/20 anonim ***** válasza:
68%
Utolsó, ezt a baromságot hol hallottad, a blikkben írták...?
2019. márc. 4. 19:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!