Ha vegán (nem vegetáriánus) szülők szintén vegán módon táplálják kisgyereküket, lehet ebből valami baja? Majd orvost is megkérdezek, de hátha van valakinek saját tapasztalata. Mi a véleményetek?
Ahhoz, hogy egy gyerek megfelelően fejlődjön vegán étkezés mellett, nagyon nagy hozzáértés szükséges. Tudni kell, hogy mit mivel kell adni ahhoz, hogy a szükséges tápanyagok felszívódjanak. Ha a gyerek nem eszi meg az elé készítelt teljes komplettáltan összeválogatott kompozíciót az utolsó falatig, akkor nem jut hozzá a megfelelő tápanyagokhoz.
Én vega vagyok, szóval meg tudom érteni a vegánokat is, de egy válogatós gyerekkel tökéletes arányú kaját utolsó morzsáig megetetni szerintem a lehetetlen határát súrolja.
Van egy vegán család ismerősöm. Az ő gyerekeik felnőttek vegán kaján és egészségesek. De mennyiszer hallottam a szülőktől, hogy az életük abból áll, hogy főzik, majd dobozolják a kaját maguknak és a gyerekeknek. Nekik ki volt számolva minden kaja tápértéke, őrület volt. Érdekesség képpen két "gyerek" ma simán csak vega (ma már mind fiatal felnőttek) a harmadik pedig eszik húst tizenéves kora óta.
Lehet a vegán gyerek teljesen egészséges, ha a szülő hajlandó áldozatokat hozni. A gyerekeknek is ugyanazokra a tápanyagokra van szüksége, mint a felnőttnek, ezért ők is minden szükségeset be tudnak vinni növényi étrendben. De különböző életkorban más arányokban fontosak ezek, ráadásul a gyerek ízlése is változik. Tehát nem jó, ha a szülő erre nem figyel, és csak magának főz, a gyerek meg egy-két féle ételt eszik meg, mert a többit nem szereti.
Nagyon sok gyerekek által kedvelt vegán étel van. Ugyanúgy lehet készíteni spagettit, hamburgert, pizzát. És a gyerek, aki ebben nő fel, nem fogja hiányolni róla a szalámit és a sajtot. Viszont a szülőnek extra feladat odafigyelni, hogy a gyerek minden szükségeset megegyen és közben egészséges is maradjon.
Mindenki döntse el maga, hogy tudja-e vállalni ezt.
Ha jol megtervezett az etrend akkor nem.
Ez a video eleg ertheto modon elmagyarazza miert nem veszelyes a vegan etrend:
Zoldsegeket, gyumolcsoket, kremeket (pl. hummus), lekvart, margarint, stb.
Ebben a videoban megismerheted milyen elonyei lehetnek annak ha tudatosan taplalkozol:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!