Ha lassabban eszünk, az egészségesebb?
Még régen általános suliban hallottam a biológia tanáromtól azt, hogy ha mondjuk egy szendvicset nem 2 perc alatt tömünk be, hanem szépen lassan esszük, és sokáig, akkor a szervezetünk másként reagál ilyenkor, mert hogy arra számít, hogy időben érkezik a következő falat, de mivel nem így történik lassú evés közben, ezért a felszedett zsírunkat használja fel apránként, hogy kiegészítse a táplálkozást.
Ha igaz is, nyilván nem célszerű fogyásnál megmaradni a hamburgernél, csak érdekelne, hogy azért van-e ebben igazság.
A lassú evés tényleg jó, ha fogyni akar az ember, de szerintem a biosztanárod magyarázata humbug :-(
Inkább arról van szó, hogy a jóllakottság-érzés késik. Hiába ettél már eleget, csak egy kis idő múlva fogod ezt érezni is. De ha lassan eszel, akkor kevésbé fogsz túlszaladni. Nehéz szavakkal elmagyarázni, de talán világos, hogy miről van szó.
Ha lassabban eszel, akkor valószínűleg alaposabban is fogsz rágni, ami szintén segít, bár nem tudnám elmagyarázni, hogy hogyan vagy miért.
Gimis biosz tanáromtól úgy tudom, hogy a rágás a tápanyag lebomlását segíti elő. Azt mondta, ha fél órán át rágnánk a kenyeret, édessé válna.
Egyébként nem biztos, hogy pont így fogalmazott a tanárom :D az általános már elég rég volt, én csak azt írtam le, amire kb emlékszem tőle. Egyébként értem mire céloztál, köszönöm a gyors választ. Én még azért ennek később utána olvasok, de mások válaszát is megköszönöm, ha érkezik!
Elég lassan kéne ahhoz enni, hogy a szervezet gyorsabban használja el az energiát, mint ahogy bejön :D De amúgyis, az emésztés, felszívódás időbe telik, még szénhidrátnál is, ami azért már a szájban elkezd emésztődni...
Nem kell félórát rágni a kenyeret ahhoz, hogy édes legyen, én sima, kellően gyors evésnél is érzem (ha magában eszem, nem sós dolgokkal, azok el tudják nyomni). 2 perc alatt egy szendvics nekem nem tűnik túl gyorsnak, bár persze ez méretfüggő. De egy szokásos aprót miért ennék ennél lassabban?
A zsírfelhasználásról írtak inkább a fogyáshoz kapcsolódnak, nem az egészséghez. Nyilván a túl gyors evés, ahol nem rágod meg rendesen az ételt, az nem egészséges, megterheli a szervezetet, de a fogyás szempontjából mindegy, illetve a rosszabbul megrágott hasznosulhat kevésbé, amitől pont jobban fogy az ember, de eléggé pazarlás így enni s az egészség amúgyis a fő.
A jóllakás, már az, hogy mikor érzed, hogy elég volt, az egyéni és ha kiszabott ételt eszel, ebből a szempontból mindegy. Én simán jól tudok lakni perceken belül (az túlzás, hogy simán, mert nekem ehhez általában sok kalória kell s azt nem egyszerű percek alatt bevinni, de megoldható), de volt olyan is, hogy 1500 kcalt betoltam és 3 óra múlva már nem is voltam éhes... Bármi elképzelhető ezen a téren. Nekem inkább lelkileg jobb a lassabb evés, nem szétnézek és már meg is ettem, az hiányérzetet ad... Plusz ha már eszünk, élvezzük ki. De egy kis szendvics akkor is gyorsan bemegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!