Telített vagy telítetlen zsír az egészségesebb?
"a telített zsír tulzott fogyasztása túlsúlyt, magas koleszterin szintet valamint szív- és érrendszeri problémákat okoz" - ez egy tévedés. Csak akkor igaz, ha mellé egészségtelen táplálkozás, túlzottan magas szénhidrátfogyasztás párosul. Ezek viszont telített zsír fogyasztás nélkül is hozzájárulnak a magas koleszterinszinthez és a túlsúlyhoz.
Mindkettőre szükség van. Telítetlen zsírsavak közül az omega 3 zsírsavak a legfontosabbak. Sok növényi olaj túl sok omega 6 zsírsavat és kevés omega 3-at tartalmaz, ami nem egészséges. A hidrogénezett növényi olajok (margarin) és a transzzsírok se éppen jók.
A kókuszzsír közepes szénláncú triglicerideket tartalmaz, amik bár telítettek, nagyon hasznosak. Laurinsav-tartalma miatt is ajánlják fogyasztását. Nagyon stabil, magas a füstpontja, ezért nem ég meg könnyen a vele való sütéskor, nem képződnek benne transzzsírok. Sokáig eltartható, hosszú ideig nem avasodik meg.
Az étolajról ezeket nem lehet elmondani, ráadásul a finomítás során olyan kémiai eljárásokon megy keresztül, hogy az eredmény minden, csak nem egészséges.
Köszönöm a válaszokat.
Tehát telített zsírok közül a kókusz zsírt jó használni sütéskor, de telítetelenek közül?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!