Fizikai munka előtt reggelire miket tanácsos enni? És munka közben?
Ami NEKED ízlik, reggel meg tudod enni és jól esik!
Fizikai munkát lehet végezni szalonna-kenyér mellett is, meg vegán táplákozás mellett is, azaz nincs olyan, ami ilyenkor KELL!
Emellett van, aki reggel nem tud sokat/nehezebb ételt enni, és van, akinek reggel igen hamar kell valami, hogy müködöképes legyen.
Vannak emberek, akiket a zöldségfélék laktatnak, van, akiket a szénhidrátok és van, akiknek több fehérje kell - ha nem a saját szervezetüknek megfelelö valamit esznek, akkor nem jobban bírják a munkát, hanem vagy éhesek maradnak, vagy rosszul érzik magukat, de egyik esetben sem fognak jobban teljesíteni.
Te tudod, miket szoktál enni eddig is, azokból válogass most is. Amire figyelj oda, hogy a fizikai munka valamivel több kalóriát igényel, mint az ülömunkák általában (de nem sokszorosát), ennek megfelelö mennyiségeket válassz.
A munka közben evév megint csak nem mindenkinek jó, sokaknál ha menet közben esznek, utána egy ideieg nem tudnak rendesen dolgozni, mert a szervezetük el van foglalva az emésztéssel.
Kajakóma általában akkor szokott bekövetkezni, ha túlterheled az emésztésedet valamivel, amit nehezen tudsz megemészteni. Nálam a gabonák (főleg a búzalisztből készült ételek), a túl sok keményítő és az étolaj okoz ilyet, azt neked kellene kitapasztalnod, nálad mi az oka.
Én valószínűleg tojást ennék zöldségekkel, esetleg sajtot, ha töményebb reggeli kellene, egyébként nagyon jól bírom a napot reggeli nélkül is. Nyilván nem mindegy, mikor van időd munka közben enni, addig ki kell bírni normális energiaszinttel. Ha van rajtad felesleg, inkább ne tömény szénhidrátra alapozz, inkább fehérjére és némi zsírra, de ez csak az én véleményem.
Mit értesz az alatt, hogy munka közben? Kapsz ott ebédet, vagy azt is neked kell vinni?
Egyetértek a többiekkel, ez egyéni. Az sem teljesen mindegy, milyen fizikai munka, mert a könnyű az majdnem ülőmunka szintű energiát igényel, a párom ilyet dolgozik. Neki teljesen mindegy jóllakás és erő szempontjából, hogy mit eszik, csak sok legyen, ennek megfelelően többnyire sütit vagy zabkását eszik, mert édesszájú, de sajtos kenyér vagy tojásos krumpli is jó neki. A legtöbb embernek nem mindegy, mit eszik s persze ott van az egészségünk is. Én kizárólag éhgyomorra tudok normális aktivitást kifejteni, de eleve délutáni evő vagyok, nekem nyilván a semmilyen reggeli az ideális, legfeljebb nagy igénybevételnél kalóriakeretnél megnő az ebédem s ott a vacsora is. De ami nekem jó, az neked nem és fordítva, mert mások vagyunk.
Neked nem játszik az egyszerre sok evés (bár nem mindegy, miből eszed, nagyon nem), ez esetben egy rendes reggeli után könnyen bekapható, laktató ételeket ajánlok munka közben, hacsak nincs hosszabb szünetetek, ráadásul a neked megfelelő időben, mert akkor ehetsz normális ebédet is, már a körülményektől függően. De sokunk otthon szereti enni a főtt, meleg ételt, nyugisan.
Fogalmam sincs, hogy mi a jó neked. Fehérje mindenkinek kell és zöldség is ajánlott, de az ember ideális makrói bámulatosan változatosak lehetnek, ki szénhidrátra alapoz, mert az ad neki energiát, ki zsírra. S a makrók vagy a kalóriakeret nem is olyan drasztikusan nagy változása is gyökeresen más ételeket adhat. S ott az ízlésed, tudsz-e munkában ételt melegíteni... S nemcsak makrók vannak, elég tápanyagot kell bevinni, bár ez több ételnél azért könnyebb.
Engem a fehérje laktat, zsírral, de sokakat valamilyen szénhidrát, sokaknak számít a térfogat, a rost... A tartós laktatás a cél, hogy ne éhezz meg hamar, ki kell tapasztalni, nálad ez mi, de statisztikailag a fehérje laktat legjobban, viszont az a napi igényben elég kis helyet foglal el, kell mellé sok szénhidrát (az összetettek az ajánlatosabbak) vagy zsír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!