Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Milyen rossz szénhidrátok vannak?

Milyen rossz szénhidrátok vannak?

Figyelt kérdés
Próbáltam utana nézni de minden cikkben a cukrot meg kemenyitot írják rossz szénhidrátkent, semmi mást. Pedig sok olyan termek van amiben kevés a cukor viszont rengeteg a szénhidrát benne es nem egészséges. Pl. Készételek, feldolgozott termékek. Ezekben mik a rossz szénhidrátok a cukron kívül? Mert rengeteg szénhidrát van bennük es nem a jóból mint pl. a rost. Vagy a többi rossz szénhidrátnak tudományos neve van es ezért nem használják vagy nem elterjedtek a még témába vágó cikkekben sem?
2018. nov. 4. 19:55
 1/2 anonim ***** válasza:
66%

Nem ismerek olyat, hogy "rossz szénhidrát", túl sommás lenne ezt így kijelenteni. A feldolgozott ételeket én kerülöm, függetlenül a szénhidráttartalomtól, rengeteg szénhidrátszegény is van köztük, természetesen, de eleve nem az a probléma, ha szénhidrátdúsak. Illetve ha neked rosszul esik a sok szénhidrát és elég érzékeny vagy, úgyhogy az a sok annyira nem sok, akkor rossz a zabtól a zöldségen és gyümölcsön át elég sok minden, ha túl sokat eszel belőle.

A szénhidrát energia, sokaknak sokkal jobb is, mint a zsír, miért lenne ez rossz? Ha elhasználod, az egyszerű cukor sem probléma, persze jobb, ha természetes formából jön s nem sima asztali cukorból, de egészséges szervezet azért az utóbbit is felhasználja és kész, kis mennyiségben beleférhet valakinek. Nekem nem, de ez egyéni dolog, engem eleve lenyom a szénhidrát, pláne töményen s az egyszerűbb mintha rosszabb lenne, de átfogó kísérleteket még nem tettem, az biztos, hogy egy halom keményítő nem esik jól, de jöhet zöldségből is, nem az számít, hanem a szénhidrátbevitel. De akinek pont ez ad energiát sport előtt vagy közben...? Az egye csak, olyan forrásból, ami a személyes véleménye és tapasztalata szerint megfelelő. Ebben nincs teljes egyetértés és nem is lesz soha.

A feldolgozott ételek sokfélék. Nyilván van, amelyikben sok az egyszerű cukor, másokban sok a keményítő, már írtam az erősen szénhidrátszegényekről, amikben inkább fehérje és zsír van, nem lehet egy kaptafára húzni őket.

Milyen szénhidrátfajtákra gondolsz? Van egyszerű cukor (hol hozzáadott, hol természetes, pl. a gyümölcsben, zöldségben), keményítő (gabona, zöldség...), cukoralkohol (ezek sem egyformák persze), élelmi rost. Nincsenek speciálisak, bár persze még lehet osztani, glükóz, fruktóz, szacharóz, galaktóz és egyebek. De nincs olyan, hogy "rossz". Sokan kerüljük a hozzáadott tömény cukrot, de ennyi, a keményítőkkel, egyszerű cukrokkal nincs alapból baj.

Nem lehet csak a rost az egyetlen "jó" (ezt is túlzásba lehet vinni és akkor nem jó), hiszen energia is kell és nem mindenki képes főleg zsíron élni, a fehérjével nem érdemes elszállni, pláne ha egészségtudatosak vagyunk. A szénhidrát az átlagember legfőbb energiaforrása s persze a megfelelő tápanyagbevitel során elkerülhetetlenül befurakszik. De ez nem baj.

2018. nov. 5. 08:03
 2/2 anonim ***** válasza:

Egyetértek az elsővel. Nincs olyan, hogy "rossz szénhidrát", csak a forrás és a mennyiség lehet rossz, és ez is egyéni.

A kristálycukorról tudjuk, hogy "fehér méreg", de ha ritkán és/vagy keveset eszel belőle, illetve az étrended amúgy megfelelő, önmagában nem lesz tőle bajod (cukorbetegeknek vagy candidásoknak persze jobb elkerülni). Ahogy sok embernek a gyümölcsöktől és a méztől sem lesz baja, pedig ezekben is van cukor.

A keményítővel ugyanez a helyzet. Nyilván nem mindegy, hogy pl. módosított kukoricakeményítőről vagy répáról, egyéb zöldségekről van szó, és mindenki annyit egyen belőle, amennyi neki megfelel.

A laktóz (tejcukor) sok embernek okoz emésztési problémát, de ettől még ez sem nevezhető rossznak.

2018. nov. 5. 09:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!