Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Cukor megvonáson vagyok,...

Cukor megvonáson vagyok, pékárut is el kéne hagynom?

Figyelt kérdés

Két hete minden olyat kiűztem az étrendemből, ami hozzáadott cukrot tartalmaz. Édesítőszert is kerülöm. Viszont én elképzelni sem tudom az életem, vagyis inkább a reggelim kenyér, kifli, zsemle nélkül. Pedig az okosok azt mondják, hogy ezeket is kerülni kell egy cukormentes diéta, vagyis inkább életmód alatt. Próbáltam már salátákat, zabkását enni, de egyszerűen nem bírom megszokni. Borzasztóan hamar éhes leszek, és pár nap után már undorodva, hányingerrel nyúlok a salátákhoz, hogy a fehérje porral összekevert zabpehelyt meg se említsem.

Hogy miért csinálom? Pattanásokat szeretném eltüntetni, ugyanis már több mint 15 éve szenvedek tőlük. Kipróbáltam én már minden diétát, mindenféle vackot az arcomra, de belefáradtam, mivel semmi nem használt. Ezidáig semmi nem történt, sőt az arcom, nyakam, mellkasom rosszabbodott, és nem is érzem magam jobban. Ami azt illeti inkább rosszabbul. De azt mondják ez ilyen, mikor hirtelen kiiktatja az ember az étrendjéből.

2018. szept. 22. 13:28
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Orvosnál voltál? Lehet hormonprobléma.
2018. szept. 22. 13:47
 2/13 anonim ***** válasza:
Úgy tudom, a lisztből is cukrot gyárt a szervezet, ezért jó elhagyni a kenyérféléket is. De szerintem ha ezeket továbbra is eszed, csak a tényleges cukrot iktatod ki, már az is nagy lépés, már attól is javulhat a bőröd.
2018. szept. 22. 13:48
 3/13 anonim ***** válasza:
68%

Nem hinném, hogy minimális szénhidráton kéne élned csak emiatt (a saláta és a zabkása is cukor annyira, mint a kenyér, az is egyszerű cukorrá bomlik, illetve a zöldségben eleve van egyszerű cukor)... Hogy a bőrnek mi jó, azt nem tudom, a cukormentes diéta sem tudom, kinek mit jelent (én mindössze többé-kevésbé szénhidrátszegényen szoktam táplálkozni, de mindennap eszem cukrot, nyilván, persze keveset és általában jó forrásból), de még ha a gyors szénhidrátokat akarod kerülni, akkor is ehetsz kenyeret, csak lassabbat (vagy eszel hozzá valamit, ami lassítja, esetleg).

Én még napi 40 gramm szénhidrát alatt sem szoktam nyúlni salátához és fehérjés zabhoz, nem szeretem őket :D Annyi mást ehetsz, komolyan.

Az érdekes, hogy a kenyér laktat és a zab nem, az embereknél ez többnyire fordítva van (bár lehet, hogy zabból nem is eszel annyit, mint kenyérből, a zabkása vizesebb s ha nem is szereted, tuti kis mennyiségben eszed, persze, hogy éhes maradsz). De a jóllakás annyira egyéni, hogy bármi elképzelhető. Van, akit a cukros gyümölcsök laktatnak, van, akit a szénhidrátok totál nem s van, akinek teljesen mindegy, sütit vagy húst, tojást eszik, csak a kalória legyen meg. De akkor is fura kicsit, hogy pont a rostszegényebb szénhidrátbomba laktat jobban...

Azt semmiképp nem ajánlom, hogy úgy egyél, hogy undorodj az ételtől. Ha jelenleg nem tudsz kenyér nélkül meglenni, akkor ne kövess olyan diétát, ahol ez tiltott, hacsak nem valami extrém fontos egészségügyi okról van szó, a pattanásokról ezt döntsd el te, bár sosem hallottam róla, hogy extrém szénhidrátmegvonás lenne a megoldás ilyenkor.

Extrém rossz étrendeknél van inkább úgy, hogy eleinte rosszabbul van az ember, ha vált (pl. zöldségben, rostban igen szegény étrendbe visznek be sokat ezekből, ott akár még a bélflórának is át kell állnia s eleinte nem jó). Bár biztos vannak érzékeny emberek. Amikor a családomban drasztikus életmódváltás történt, mindig azonnali javulás (vagy legalábbis nem romlás) állt be.

Az egyik drasztikus életmódváltásban többek között benne volt a glutén elhagyása. Az addig mindenhez kenyeret evő családtagom rizsre váltott, neki ez bevált, nem tudom, neked jobb lenne-e ez, mint a zab, a sima rizs a gluténmentességen túl nem sokban különbözik a sima kenyértől, de speciel én szeretem a barnarizst, miközben a zabízt ki nem állhatom. Persze szénhidrátbomba az is, ugyanúgy egyszerű cukrokra bomlik, de legalább lassabb felszívódású.

2018. szept. 22. 16:08
 4/13 A kérdező kommentje:

Azért gondolok a cukorra, mert egyrészt tavaly novemberben sikerült kibírnom 5 hétig, hogy abszolút nem ettem semmiféle hozzáadott cukrot, és nagyon durván elkezdtek rólam lemenni a kilók. 5 hét alatt gyakorlatilag 5kg fogytam, úgy hogy egyáltalán nem éheztem, de nem is edzettem semmit. Nyakamon, vállamon, mellkasomon viszkető pattanásszerű kiütések teljesen eltűntek, illetve az állandó mellkas viszketés is totál eltűnt. + állandó lábgombával küszködtem, ami ezalatt az idő alatt begyógyult. Ahogyan a fejfájásom is, na meg nagyon könnyűnek éreztem magam. Aztán persze jött a karácsony és a zaba. Mostanra jutottam el odáig, hogy agyban helyre raktam a dolgokat, és muszáj lesz megcsinálnom ezt a diétát. Pattanások, fejfájás, lábgomba, viszketés, kiütések a mellkason, nekem ez nagyon gombás fertőzések tűnik, aminek ugye első számú táplálója a cukor.

Na meg rengeteg videó van fent a youtubeon, ahol elmondják, hogy gyakorlatilag a cukor nagyobb függőséget okoz, mint a kokain. Én gyerekként, tinédzserként csak a kólát voltam hajlandó meginni. Napi 2liter. Szerintem mára ezért vannak ezek a egészségügyi problémáim, még ha évek óta oda is figyelek, hogy egészségesen étkezzek. Fogaim is rettenetesen rosszak, 4 kihúzott fog, összes rágófogam tömve, elülső fogaim rendkívül gyengék. Hiába a drága fogkrém, meg a helyes fogmosási technika.

Illetve rengeteg mindenre hatással tud lenni, az alvásra, stressz, depresszió, hangulatingadozás, és még lehetne tovább sorolni.

Én az a ember vagyok, akinek reggelire minél hamarabb kell ennie, és ilyenkor is eszem a legtöbbet. Ha a felkeléstől számítva 1-2 óra múlva nem eszek, akkor már rám jön az émelygés, hányinger.

Hormonvizsgálaton még nem voltam, férfi vagyok, de nem sok jel utalna arra, hogy problémáim lehetnének. Mély a hangom, szőrös vagyok, aztán persze lehet valami a háttérben, de egyszer mikor megemlítettem ezt a bőrgyógyásznak elhajtott a fenébe, hogy hülyeségeket ne beszéljek, nem kell nekem hormonvizsgálat...

2018. szept. 22. 16:56
 5/13 anonim ***** válasza:
48%
Attól hogy mély a hangod és szőrős vagy simán lehet hormonprobléma, a hormonok mindenre kihatnak. Mennj endokrinológiára ott foglalkoznak hormonokkal és ne a bőrgyógyászt kérdezgessd mert az nem tud mindent a témában.
2018. szept. 22. 17:07
 6/13 A kérdező kommentje:
Tudtommal a hormonális pattanások az állon és két oldalt jönnek ki. Nekem, ahol szőr nő az arcomon, ott nem igazán jön ki pattanás. Csak a halántékomon, orromon, szemek alatt, homlokon és a nyakon.
2018. szept. 22. 17:20
 7/13 anonim ***** válasza:
Na ezt a hülyeséget honnan vetted. Mindenhol kialakulhat pattanás.
2018. szept. 22. 17:48
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ha a cukormegvonásról már kitapasztaltad, hogy nagyon is jót tesz egy csomó mindenre, akkor nem orvos kell neked, hanem a diéta folytatása. Jobban jársz vele, mint esetleges gyógyszerekkel meg a mellékhatásaikkal. Sok sikert hozzá!
2018. szept. 22. 18:35
 9/13 anonim ***** válasza:

Én tinikoromtól kezdve kb. 20 évig nagyon pattanásos voltam, leginkább az arcomon. Aztán rájöttem, hogy nekem a tejtől jönnek ki leginkább, ami amúgy is mindenféle emésztési problémát okozott, ezért fokozatosan leálltam a fogyasztásáról. Utána már sokkal kevesebb lett a pattanásom, de nagyon oda kellett figyelnem, hogy még minimális tejpor se legyen az ételeimben. Sok pékáruban, pl. a kifliben is van tejszármazék, talán csak a vizes zsemlében és a kenyerek egy részében nincs.

Aztán rájöttem (sokféle étel elhagyása, majd néha újra fogyasztása után), hogy az olajos magokkal is vigyáznom kell (étolajat már évek óta nem használok). A jelenlegi étrendem mellett már egy pattanásom sincs.

Nem biztos, hogy neked is ezektől vannak a pattanásaid, de egy próbát megérne. Viszont ha a gombákkal is gondjaid vannak, érdemes lenne a cukor mellett a keményítőről is leállnod, azaz a gabonafélékről, krumpliról, hüvelyesekről. Tejtermékek közül csak savanyított tejtermékeket és vajat egyél.

Salátákon és zabkásán kívül van még rengetegféle étel, amit reggelire ehetnél. Pl. egy jó kis rántotta. Szerintem attól nem leszel hamar éhes, ehetsz hozzá zöldségeket, tehetsz bele szalonnát is :)

Régen én is kiflivel kezdtem a napot, de hidd el, lehet élni nélküle is. A hirtelen szénhidrátcsökkentéstől lehetnek kellemetlen tüneteid (fejfájás, fáradtság, rossz közérzet), de pár nap után elmúlnak.

2018. szept. 23. 00:18
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
Ha bevált már valamikor, akkor csináld azt, amit akkor. Az, hogy ki mit ért cukor alatt, ne foglalkoztasson, találd meg a saját módszeredet. Ha a cukor kizárása nem elég (bár azt írtad, elég volt annak idején...), akkor egy időre csökkentheted a kenyeret is, ha úgy gondolod, segíthet. Sok változást meg lehet szokni, korábban írtam, hogy nemcsak a zab opció, próbálkozz mással, ami talán jobban bejön számodra. Nekem kenyér annyira nem kell, de valami hasonló szerepkörű étel néha igen, a zab pedig nem jó erre. Nem gond, van más. De ha a kenyér nem okoz különbséget, ne erőltesd az elhagyását.
2018. szept. 23. 01:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!