Tudtok mondani fehérjében gazdag tápanyagokat?
Csirkemell,Pulykahús,tojás,brokkoli,sonka,sajt,hal ezeket tudom így hirtelen, de szeretnék még többet tudni, mivel ezek az ételek bizonyos idő után unalmassá válnak.
Illetve plusz kérdés.
Szerintetek mennyi az egészséges zsír amit bevigyen az ember a szervezetébe? Mármint úgy értem hogy amíg kisütöm a csirkemellet vagy másfajta húst (napraforgó olajjal szoktam.) annyi elég vagy azzal sok? néztem létezik kókusz olaj is.
A brokkoliban nincs sok fehérje, ahogy a többi zöldségben sem. Bármilyen hús, sajt, túró, belsőségek, hal. Növényekből a hüvelyesek, dió-mogyorófélék, gabonák, de ezek aminosavprofilja nem teljes értékű, ezért ha ezekből szeretnél fehérjéhez jutni, célszerű őket komplettálni.
Zsírból testsúlykilogramm x 0,5-1 grammot szoktak javasolni naponta, de ennél többet is lehet enni, csak akkor nem árt a szénhidrátbevitelt csökkenteni (kivéve ha híznod kellene, vagy sok kalóriára van szükséged, pl. fokozott fizikai aktivitás miatt).
Az étolaj (és a feldolgozott ételekben lévő "növényi olaj") igen messze áll az egészségestől, a kókuszzsír és (hideg ételekben) az olivaolaj sokkal hasznosabb.
A csirkemellet én is unnám, csak sajttal együtt vagy bundázva tudom megenni, túrót is csak sok tejföllel. De ez én vagyok, kb. napi 100 g zsírbevitellel, ami nekem ideális. Ebben benne van az ételekben benne lévő, nem hozzáadott zsírtartalom is.
Mélységesen egyetértek az első hozzászólóval, még a zsírbevitelem is hasonló kemény szálkásításkor...
Úgy tudom, kb. napi 30-40 gramm az abszolút minimumszint zsírból (esszenciális tápanyag, kell. hormonrendszer, zsírban oldódó vitaminok...), testépítésben szénhidrátra alapozott szálkásításkor tipikusan 0,5 g/ttkg a zsír, ennél rossz ötlet lejjebb vinni. Felső határ tulajdonképpen nincs, nyilván a kalóriaigényed s a többi makróid korlátozzák le, illetve az, hogy mit bírsz, mire hogyan reagál a szervezeted. Van, aki rosszul lesz a sok zsírtól, pláne, ha alig van mellette szénhidrát.
60-70% szénhidrát, 15-20% zsír és fehérje az ideális az ember számára. A fehérjét lehet emelni, ha kifejezetten izomépítés vagy szálkásodás a cél, a zsírt nem szabad. A szénhidrátot egészséges embernél nem érdemes 50% alá vinni, hiszen ez a test elsődleges és legjobb energiaforrása.
Nagyon jó fehérjeforrások:
szejtán 75g/100g
spirulina vagy más algák 57g
szója 36g
sárgaborsó 25g
tempeh 19g
lencse, babfélék, hüvelyesek 18-24g
tofu 17g
olajos magvak: 16-22 g (dió, mogyoró, mandula stb.)
gabonák és gabonamagvak: 8-16g (köles, disznóparéj, tönköly, rozs, stb.)
teljes kiőrlésű kenyér vagy zsemle 13-15g
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!