Fokhagyma magasvérnyomás?
Tudományosan nem igazolt. De ha komolyan hiszel benne, akkor a placébónak megfelelően az esetek 20-25%-ában valóban segíthet a vérnyomás csökkentésében. Napi 2-3 gerezd a mai korban már inkább gátolja a szerelmi életet (szemben a XVII.-XVIII. századdal. Ha pontosan fogyasztod, akkor érdemes naponta több alkalommal vérnyomást mérni (előre betervezett időpontokban). Ha nagyon tudományos akarsz lenni, akkor előbb 1 hónapon át egy fokhagyma-mentes mérési időszakkal kezdesz, majd ezt kövesse egy 1-2 hónapos fokhagymás kísérleti időszak, de utána érdemes megint egy legalább 1 hónapos fokhagyma-mentes időszakot tartani kontroll kísérletként. Ezután a mérési adatokat grafikus és biometriai módszerekkel (függvényillesztés) ki lehet értékelni.
A feleségem több éve velem is rendszeresen itat reggelenként fokhagyma kivonatot, bár nem magas vérnyomás ellen, hanem feltételezett immunerősítőként. Nála talán van valami hatás, én bizonytalan vagyok (ez az u.n. ártani nem használ szólás kategóriája). A lé úgy készül, hogy 15 dkg hámozott fokhagymát összeturmixol kb. 1 liter citromleves folyadékkal (2 citrom + kb. 1 liter víz), utána felforralja, lehűti majd műanyag szűrőn átszűri. Reggelente 1 kis kávés pohárnyi jár belőle. Mivel a savas közeg és a felforralás inaktiválja a fokhagymában levő és az az allint és/vagy allicint lebontó enzimeket, így a készítménynek nincs is fokhagyma szaga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!