Hogyan tudnám megszeretni a gyümölcsöt, zöldséget? Bővebben lent!
Sziasztok!
A problémám az lenne, hogy nem tudok gyümölcsöt és zöldséget enni. Vagyis, pl egy gyümölcsjoghurtot (nem darabosat) meg tudok enni, az ízét szeretem, de magát a gyümölcsöt nem. Egyiket se.
Zöldségek közül a babot, krumplit meg tudom enni, mert azokat szeretem, de pl. a répát, paprikát, salátát nem tudom megenni, mert szerintem undorítóak.
Kisebb koromban sem ettem gyümölcsöt, zöldséget.
Egyszer az osztálytársamnál voltam (még olyan 3-4 éve), és adott epret, hogy egyem meg. Nem utasítottam vissza, viszont majdnem elhánytam magamat, annyira nem bírtam. Pár hete ettem egy gyümölcsös zabkását, (boltit, zacskósat), és szintén, majdnem öklendeztem.
Mit tudnék tenni ez ellen? Hogyan tudnám megszeretni ezeket?
Köszönöm a válaszokat! :)
L
Kimutatták, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mérsékli a koleszterinszintet, a vérnyomást, javítja az erek és az immunrendszer működését,
talán a bennük található tápanyagok révén: sok bennük többek között az antioxidáns, ami csökkentheti a DNS károsodását, ezzel a rákkockázatot is.
Erre gondolj!
Szia!
Hát ilyenről még sosem hallottam, de így első blikkre - mivel a gyümölcs joghurtot megeszed, ha nem darabos - azt mondanám, ez valami pszichés dolog, hogy nem bírod a zöldség-gyümölcsöket.
Amikor az eü. suliba jártam, a menzán sokszor volt répalé. Ki nem állhattam, de azt pontosan tudtam (lévén tanultam is róla), hogy mennyire jó a szervezetnek. Nemcsak én utáltam, hanem szinte mindenki. Mégis erőt vettem magamon, s befogva az orromat megittam. A többiek látták, hogy undorral iszom - ugyanis elkértem az övékét is - s mikor kérdezték, miért iszom, ha láthatóan utálom, a válaszom ez volt: mert használ, és kell a szervezetemnek.
A paradicsomlé dettó. Mára minden probléma nélkül megtudom inni ezeket a leveket. Sőt: a paradicsomlé kifejezetten a kedvencem lett.
Neked pedig azt tanácsolnám - hátha bejönne a joghurtos mintára: mi lenne ha ezeket az anyagokat turmixolva innád, de legalább is kísérletet tennél rá? A szervezetednek kellenek, még ha a látványuk - és a tudat, hogy eszed őket - rosszul létet okoz.
Sok sikert!
Bundáskenyérrel, sült baconnel próbáltad a zöldségeket társítani? (Hagyma, paprika, paradicsom, zöldborsó, saláta, retek, kukorica...)
Nem lehet, hogy rossz minőségűeket kóstoltál? Vásárolj megbízható helyről.
Az eperre raktál cukrot? Ha kinyomod a levét, az ízlik? Maga a rágás zavar?
Esetleg akkor kóstold meg őket, amikor szomjas vagy, nekem akkor jobban szoktak ízleni.
Nem hiszem, hogy meg lehet szeretni, max. megenni, mert valamiért neked hasznosak.
Nekem is vannak utált zöldségeim s gyümölcseim, amiket sosem fogok megenni, az ízlés már csak ilyen. Viszont én a legtöbbjüket szeretem, ez nagy könnyebbség (kivéve extrém szénhidrátszegény diétában, ott könnyen hátrány is lehet).
De ha másból beviszed a szükséges tápanyagokat, nem kötelezőek (ez valószínűleg igen necces, ha minden zöldséget és gyümölcsöt kihagysz, de megoldható).
Gyümölcs nem kell, azt tudom, én is igyekszem hanyagolni őket, de zöldség azért kéne. Ha nem eszel répát, salátát, paprikát, OK, egyél akkor cukkinit, paradicsomot, padlizsánt, zöldborsót vagy valamit... Kismillió zöldség van. S azért az is lehetséges, hogy bizonyos formában nem bírod a zöldséget, másmilyenben pedig megeszed. Pl. nem tudom, hogyan állsz a répatortához, bár egy igaz répautáló azt sem szereti, úgy gondolom, bár nem tuti. Én is utálom a zabízt, tojással mégis megeszem. A spenótot sem eszem meg, de paradicsompürével turmixolva mégis. Vagy néha rántottában. Sokféle zöldséges étel van, sütik, tojásos sós ételek, sajtosak, vegyesek, ahol egyetlen zöldség sem dominál, s persze hússal is keverhetők... Különféle szószok, főve, sütve, nem tetszenek sehogy?
Az nem lenne baj, hogy nem szereted őket, attól még meg lehet őket enni. Az már nagyobb gond, ha öklendezel is tőlük.
Én valahogy úgy csinálnám, mint a kisbabáknál szokták: apránként, egyesével vezetném be őket, kb. abban a sorrendben, ahogy a babák hozzátáplálásánál is. Tehát kezdésnek mondjuk alma. Először csak a levéből (nem bolti almalé) 1-2 kanálnyi naponta, ha ez megy öklendezés/undor nélkül, akkor lehet fokozatosan növelni a mennyiséget, aztán jöhet főzve-pürésítve, majd reszelve, aztán darabolva. 1 hét után jöhet a következő zöldség v. gyümölcs, magában vagy az előzőhöz keverve. Innentől kezdve minden nap fogyasztani mondjuk 1 pohárnyi zöldséget-gyümölcsöt.
Azt mondják, bármilyen ételt meg lehet szeretni, ha x alkalommal megkóstolod. Én így voltam a zellerrel és a fehérrépával, amiket világéletemben szívből utáltam, és a húslevesből mindig az utolsó szemig kipakoltam. Egyszer elhatároztam, hogy mostantól megeszem őket, és ahányszor a levesembe kerültek, ettem pár darabot. Most már ugyanúgy megeszem őket, mint a többi leveszöldséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!