Ha vegetáriánus vagyok és nem eszem tejtermékeket csak túrót és nagyonnagyon ritkán házi kecskesajtot, akkor sokat teszek az egeszsegemert?
Jól értem, hogy csak azt lehet írni, hogy nagyon nagyon sokat teszel az egészségedért, de azt, hogy amit csinálsz az nem egészséges akkor azt nem?
Akkor: igen, nagyon sokat teszel az egészségedért.
Szerintem ez így rendben van. :) Mondjuk, ha a tejtermékeket teljesen elhagynád az talán még jobb lenne, mivel tele van növekedési hormonokkal, telített zsírsavakkal és koleszterinnel, a kálciumot nem tudjuk felvenni belöle, mert a természet ezt ugye nem ránk tervezte, hanem a kis bocikra/kecskékre. A lényeg, hogy sok foszfor van a tejben, ami qvázi meggátolja a szervezetünket attól, hogy felvegyük a tejben lévő kàlciumot.
A tojás, jó fehérje forrás, csak az a baj vele, hogy tele van koleszterollal, szóval el kell döntened, hogy megéri-e megenni.
Amúgy meg én a fehérje miatt nem aggódnék, mert ha csak nem éhezteted magad, szinte lehetetlen fehérjahiányt kapni.
Amire figyelj az a B12 vitamin. Ezt egy földben lévő baktérium tenyészti és mivel higénikus környezetben élünk egyedül az állati eredetű termékekből kaphatnánk meg, akiknek amúgy mesterségesen belerakják a kajájukba. Szóval érdemes B12 vitamint szedni. Nekem volt elég durva B12 hiányom, amikor vegetáriánus voltam és nem ajánlom senkinek. Amúgy meg a hús evők 1/3ának is alacsony a B12je.
A tojás körüli koleszterinmítosz új erőre kapott, látom, pedig már úgy évtizedek óta megdőlt...? Van benne, ez tény, ahogy az is, hogy az embernek sok koleszterin kell, nem feltétlenül ételből, de kell, termeli is a szervezet rendesen. Az nem mindegy, hogy milyen koleszterin, de a tojásé jó, olvasmányaim szerint, én pedig itt már nem vagyok elég hozzáértő. Én csak követem a testem jelzéseit a kevés megbízhatónak tartott információ elfogadása mellett.
A fehérjehiányt össze tudják azért hozni egyesek, de én se fogom fel, hogyan, ahhoz valami igen rossz étrend kell, mert a növényekből tipikusan elég sokhoz hozzájutunk s ha változatosan esszük őket, az aminosavkomplex is OK. De a kérdező eszik is állati fehérjét.
Nézd, ha neked ez jó működik, vagyis legalább rosszul nem érzed magad, akkor máris mondhatjuk, hogy (rövid távon legalábbis) nem ártott neked.
Hogy pozitívan befolyásolja az egészséged azt nagyon nehéz felmérni.
Amit szoktam mondani ilyenkor: a táplákozástudomány legkevésébé sem egzakt, ma (még?) inkább az asztrológiához áll közel mint a valódi tudományhoz.
Ezért nehéz megmondani, milyen is ténylgesen az általad követett étrend.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!