Ételallergiások, ti hol vásároltok be?
Már régóta szenvedtünk mire kiderült, hogy tejfehérje, tejcukor és glutén érzékeny is vagyok. Eddig nem vittem túlzásba a diétás étkezést, de már arra a szintre jutottam, hogy semmit nem kéne ennem ami ezeket tartalmazza. Viszont ez nem olcsó dolog sajnos :/
Ti hova jártok bevásárolni? Spar, Tesco? Rossmann, DM? Esetleg valami bio üzlet? Vagy netes rendelés?
Egyenlőre még nem tapasztaltam ki melyik lenne a legolcsóbb megoldás.
Szerintetek hol éri meg vásárolni?
Érzékeny ugyan nem vagyok, de kerülöm alaktózt, a glutént, a cukrot és minimalizálok egy csomó mást (értve ez alatt, hogy pl. 10g-ot engedek gabonára, száraz hüvelyesre és krumplilisztre, ha komolyan gondolom a dolgot :) sok-sok időre ezt le is nulláztam, de most már mindig lazázok :D).
Plusz szegény vagyok jelenleg. Nem gond, annyi jó kis étel van. Zöldség, tojás (ha arra nem vagy érzékeny), hús (ez nálam nem játszik, de lehet venni jó áron normális dolgokat), a közel vagy teljesen laktózmentes sajt nem tudom, okoz-e gondot allergiásoknak, de ha igen, akkor is csak a nagyon érzékenyeknek... Gluténmentes gabonák (amik helyett én 1-2000 ft/kg-os cuccokat használok és mégsem drágult az étkezésem, mert nem ezeken élek, de aki rizst, zabot, kölest ehet, annak igazán olcsó az ilyesmi)...
A tejtermékek elhagyása igazából nem nehéz, de persze nem lehet helyettesíteni, ami kiesik, legalábbis nekem nem igazán sikerült, semmi nem hasonlít rájuk. De a szerepkört lehet hozni, én ma rizs-mandula áltejfölt ettem (majd igyekszem olcsósítani még, bár néha egy pici belefér), ami finom és feldobta a főzelékemet, bár nem hasonlít a tejfölre (bár emlékeztet rá, láttam már pocsékabb emulációkat is). De évekig nem ettem olyat, amibe tejföl kellett volna vagy egyszerűen tejföl nélkül ettem. A kelt tésztákat is kihagytam és kész. Annyi mindent ehetünk s ha valami NAGYON hiányzik, akkor lehet extra erőfeszítést beleölni a pótlására. Évek alatt azért rájöttem, hogy számomra bizonyos esetek reménytelenek. Még jó, hogy pl. a palacsinta sem tejet, sem glutént nem igényel, az tudna hiányozni, bár van az a piskótamennyiség, ami feledteti, s ahhoz pláne nem kell glutén :).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!