Sóskafőzeléket enni egészséges?
Lehet tőle bajom ha megeszek egy ebéd adagnyi sóskafőzeléket?
Sok helyen írják, hogy a túl sokat eszik belőle az ember, az különféle betegségeket okozhat, de kis mértékben egészséges. Mennyi a kis mérték? Mennyi a túl sok?
"Mire ügyeljünk?
Mint minden gyógynövénynek, a sóskának is lehetnek különböző mellékhatásai.
A sóska nagy mennyiségű oxálsavat tartalmaz, ami csökkenti a test kalciumelnyelési képességét, így akár vesekő is kialakulhat tőle. Minél szárazabb és régebben szüretelt sóskát használunk, annál több oxálsavat tartalmaz, tehát érdemes frissen fogyasztani, és az első főzőlevet leönteni róla.
• Az oxálsav jelenléte miatt a sóskát nem szabad alumíniumból vagy vasból készült konyhai eszközökben megfőzni, mert a fémekből kioldódó anyagokkal keveredve mérgező hatású és ehetetlen.
• Nagy mennyiségű sóska fogyasztása hasmenést, hasfájást, émelygést, hányást, szédülést okozhat, de fennáll a májbetegség kockázata is.
• Azok, akiknek bőrbetegségük vagy asztmájuk van, ne fogyasszák."
Ó, oxálsav... A spenótban is van, de ott van a fitát az olajos magvakban és még csomó mindenféle, potenciálisan káros anyag a növények szinte mindegyikében... Ettől még lehet enni belőlük, sőt, az lenne az egészségtelen, ha kerülnénk őket.
Vannak érzékenyebb emberek, pl. autoimmun beteg ne egyen paradicsomot, de sajna egyesek mérgező termésnek tekintik általánosan, ami nagy hiba.
Én simán enném alkalomszerűen kilószámra a sóskát, ha épp olyanom lenne, de tudom, hogy nem vagyok túlérzékeny fajta. Ha jelentkeznek az enyhébb problémák, akkor hagyd. Kétlem, hogy az lenne, hogy azonnal májbetegséget kapsz, pláne ilyen parányi mennyiségtől. Ha figyeled a tested jelzéseit, általában érzékeled a kezdet kezdetén, ha valami árt neked. Aminél pedig nincs így, reméljük a legjobbakat. Én is szeretek informálódni, de tényleg túl sok növényben van ilyen-olyan, károsnak mondott anyag.
Sőpt, igazából bizonyos mennyiségben minden mérgező, a víz is. A banántól is félnek egyesek, mert káliumot tartalmaz, ami egyébként az oka annak, hogy szimpatizálok vele, mivel azt is kell enni s az én ételeimben nincs sok... Nem tucatszám eszem a banánt, hogy ártson, ha azt tenném, akkor is a cukor és a túlevés készítene ki előbb...
Ezért kell óvatosan bánni az ilyen infókkal s nem félni kis mennyiségű zöldségtől. 1 kiló általában még kis mennyiség, főleg, ha nem mindennap viszünk be ennyit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!