Amennyiben növényekről és haszonállatokról van szó, itt van néhány érv. A génmódosítással létrehozott egyedeket külön fajoknak nevezem, persze, ez nem mindig helytálló, ám értelmezhető így is.
Mellette:
-Olyan fajokat lehet létrehozni, amelyek jobban ellenállnak az időjárási viszontagságoknak--> több termés, több kaja
-olyan fajokat lehet létrehozni, amik nem betegszenek meg--> növények esetén kevesebb vegyszer, állatok esetén kevesebb antibiotikum (pl. az "ipari" csirkék szinte mind tele vannak nyomva antibiotikumokkal, amik bekerülnek az ételeinkbe is)
-gyorsabban növekvő fajokat lehet létrehozni--> több élelmiszer, állatok esetében kevesebb növekedési hormon is kellene nekik
Ellene:
-olyan fajokat hoznánk létre, amelyek elfogyasztásának nem ismerjük az egészségügyi vonzatait
-etikai okok
-biodiverzitás (ha megtalálnák a legproduktívabb fajt, és csak azt termelnék, a többit pedig nem, majd évekkel később jönne valami, ami azt elpusztítaná, akkor kihalhatna pl. a kukorica nagyrésze
-hol húznánk meg a határt? lehetne embereket is génmódosítani? Elképzelhető, hogy a folyamat elmenne egy veszélyes irányba
Mellette: Jóllaknak tőle az emberek
Ellene: Még nem lehet tudni, hogy mekkora árat kell ezért később fizetni
15 évet lehúztam New Yorkban... ami legjobban hiányzik, az a dinnye...
Az év bármely szakában bemész szinte mármely élelmiszerboltba, ott a hűtő részlegen kis dobozkában, kb 200grammos adagokban felkockázva 100%magmentes, és olyan édes és lédús dinnye van az év 365 napjában, amilyet itt még szezonban sem kapsz soha...
Volt mikor hónapokig rákattantam és minden nap ebéd után ettem egy dobozkával.
A génmódosításnak célja van, leginkább a kártevők távoltartása, és egyes gyomirtókkal szembeni ellenállás. (A nagyobb cukortartalom, nagyobb/több termés és a jó íz nemesítéssel is elérhető.)
Én nem ennék szívesen olyan növényt, amit a kártevő állatok nem hajlandók megenni, vagy amit veszélyes gyomirtókkal szórnak le, amitől minden más növény elpusztul, azok viszont nem, mert ellenállóak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!