Hogyan tudom kiszamolni hogy egy nap mennyi a kaloriaszuksegletem?
Az alap szükségletet az alábbiak szerint lehet kiszámolni:
Nem / Életkor Kcal / nap
Nő: 11-18 év 12,2 x testtömeg (kg) + 746
Nő: 19-30 év 14,7 x testtömeg (kg) + 496
Nő: 31-60 év 08,7 x testtömeg (kg) + 829
-----
Férfi: 11-18 év 17,5 x testtömeg (kg) + 651
Férfi: 19-30 év 15,3 x testtömeg (kg) + 679
Férfi: 31-60 év 11,6 x testtömeg (kg) + 879
De ha beírod gugliba, nagyon sok oldalnak van kalkulátora, illetve a fenti számításhoz még ugye hozzá kell adni, hogy milyen életmódod folytatsz (ülő, kevés sport, sok sport stb.).
Pár oldal, de kereshetsz másikat is:
A termékekek meg kell, hogy adják a kcal-t is, ezt grammba nem tudom, lehetséges-e átváltani, de ratja kell lennie a csomagoláson a szh, zsír, fehérje grammnak.
Bocs, megint én vagyok, még annyit találtam, hogy a szénhidrát, fehérje, zsír grammjából ki lehet számolni a kcal-t:
1 gramm zsír = 9,3 kcal
1 g. széhhidrát = 4,1 kcal
1 g. fehérje = 5,4 kcal
Van millió matek képlet, de biztosat gyak gyakorlati tapasztalat által tudsz meghatározni...
Én 186cm magas vagyok, legjobb haverom 188cm, mindketten edzünk konditeremben, erőszintünk kb azonos, én 3000kcal-al már szálkásodom(fogyok) ő 2500al mék tömeget növel(hízik)...
Tervezz szálkásító étrendet, pl ez alapján:
Egyedül a fehérje résszel nem értek egyet a cikk írójával, 1-1,5gramm*testtömeg is bőven elég kell legyen..
Csinálod az étrendet és havonta 1* lehetőleg ugyan abban a napszakban, pisi/kaki után ráállsz a mérlegre...
Ha heti 1kg nál többet csökken a súlyod, akkor adsz a napi szénhidráthoz kicsit, ha nő a súlyod akkor elveszel, ha nem változik számottevően, na annyi kcalra van szükséged átlagosan naponta.
Nem tudod kiszámolni, ez nagyon egyéni. De ha kiindulsz a tippekből, utána módosíthatod, ha kell.
Pl. a szűk családomban mindenki minimum 500-zal igényel többet alapból, mint amit az első hozzászólásban megadott képlet ad, mivel az átlagosnál gyorsabb az anyagcserénk. Ha izmosabbak is lennénk (amik kicsit sem vagyunk), még sokkal több lehetne a tévedés. Plusz nem tudod megtippelni, hogy az aktivitásod mennyire energiaigényes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!