A protein egészséges vagy káros? Van a pozitív hatása mellett valamilyen negatív is?
A protein azt jelenti, fehérje, esszenciális tápanyag, nélküle meghalsz.
A túlzott mennyiség káros, de kevesen tudnak ennyire elszállni vele.
A fehérjepor alapvetően fehérje és kész, de persze vannak benne adalékok és nem mind egyforma minőségű. S aki tejérzékeny, annak nem jó a tejfehérje, pl. De egy jó minőségi fehérjepor egész OK étel, kevés emberek van csupa jobb elem a táplálkozásában, azt hiszem.
Annak hasznos, aki valamiért azt a(z én szempontomból általában) kis mennyiségű fehérjét sem tudja bevinni ételből, ami egy embernek kell... Nekem esélye nincs, hogy fehérjeport vagy valamirevaló húst egyek, elszállok én anélkül is, pedig vigyázok, de túlságosan jön a fehérje :D De aki szénhidrátbombákon él, az képes bőven alámenni a szükségleteinek. Szerintem ugyan az étrendváltoztatás okosabb lenne, a kalóriaigényünk töredékének kell csak fehérjének lennie, de inkább porozzon, mintsem lebontsa az izmait.
"A masodik marhasagot ir. A protein az csak feherje. Ugyanazt jelenti. Minden ember eszi. Meg a veganok is. Es nem tudsz annyit enni hogy karos legyen"
Dehogynem tudsz annyit enni.
zsírból, fehérjéből, szénhidrátból is van egy mennyiség, amire a testednek szüksége van, amit elhasznál. Ez aktivitástól, testfelépítéstől, kortól, metabolikától függ.
Ha túlléped a napi fehérjeszükségletedet, a következők történnek:
- a túlzott fehérje egy részét zsírként elraktározza a szervezet, hízni fogsz
- ha emellett nem fogyasztasz elég szénhidrátot, cukorrá alakul a fehérje a véráramban, jól megdolgoztatva ezzel a májat és a vesét, végsősoron súlyos károkat okozva ezeknek ha hosszútávon étkezel így.
- székrekedés, ritka székelés, mert a fehérjék gátolják a széklet kiürítését, míg a rostok segítik.
- mivel a fehérjékben jelentős mennyiségű nitrogén található, ennek túlzott fogyasztása károsítja a vesét.
- a fehérjék szabad gyököket tartalmaznak, így a szükségesnél több fehérje bevitele a rák táptalaja. 30-40%-ban növelik a rák kialakulásának esélyét a fehérjében gazdag étrendek (HA nem használod el az adott mennyiséget, tehát nem egy testépítőre gondolunk itt, aki bár rengeteg fehérjét eszik de fel is használja azt).
Normál igény mellett (0,8-1,2) a 2g/ttkg fehérje számít túl soknak, ennél kezdenek megmutatkozni a káros hatások. Tehát ha mondjuk 1,4-et eszel, holott csak 1,2-t használsz el nem fogsz belehalni, de 2 és afelett már a súlyosabb tünetekkel is számolni kell.
Ugyanígy a túlzott zsír vagy szénhidrátbevitelnek is vannak hátrányai, mindhárom tápanyagból megfelelő és nem túlzott mértékben kell bevinni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!