Mi történne szervezetemmel ha szinte csak fehérjét fogyasztanék?
Tegyük fel napi 140-160g körül vinnék be fehérjét, szénhidrátot a lehető legkevesebbet, zsírt tartanám 40-50g körül.
Alkalmazkodna a szervezetem?
Ez csak elméleti kérdés, nem szeretném a szénhidrátot ennyire elhanyagolni.
nem lehet megmondani, mindenkinél máshol van az a genetikai gyengeség ami erős stresszhatáskor megtörik, pl az ilyen extrém diéta esetén
ha nagyon ragaszkodsz hozzá, akkor csináld lassan mondjuk emeld a protein bevitelt minden héten 5-10 gr-mal
Rabbit starvation syndrome, ha szinte csak fehérjét eszel, de amit te írsz, az teljesen rendes mennyiség.
Ha elég kicsi a kalóriaigényed, ez még épp nem egészségtelen fogyást ad, tartósan ennyivel élni necces, de tuti van olyan ember is, csak nagyon kevés (vagy csontsovány).
A tápanyagbevitelt meg lehet oldani minimális, napi pár gramm szénhidráttal is, persze nem triviális, de meg lehet. Ha rossz, hiányos az étrended, akkor persze mindenféle bajod lehet, akár elég hamar.
Van, aki nem bírja még a kevés szénhidrátot sem. A test alkalmazkodna és túlélne, ha nincs valami baja, de az adott ember pokolian szenvedhet egy ilyen étrenden, ha az nem neki való. Nekem fizikailag OK a nagyon kevés szénhidrát, de hogy ne egyek növényeket... 1-2 napig se.
A fenti persze koplalás lenne nekem is, mint minden normális embernek, így nyilván nem tudnám megszokni.
De ha a lehető leghkevesebb szénhidrátnál nem napi 5 grammot értesz, akkor ez egy remek diéta is lehet.
Ha ketózis szinten eszed a szénhidrátot, akkor még mindig kevéske a kalória, de már lehet elég, gyakorlottaknak azonnal is meget, kevésbé gyakorlottaknak talán jobb kissé fokozatosabban. Nem mindenki bírja, ha beledobják a ketózis mélyvizébe. A test alkalmazkodik, ez teljesen normális dolog számára, az emberiségnek nagy gyakorlata van éhínségekben s meg kellett oldani valahogy a dolgot minél kevesebb károsodás nélkül.
Utánanéztem, mert nem káptalan a fejem, de jól emlékeztem, a rabbit starvationhöz kvázi nulla zsír kell, elég nehéz elérni normál körülmények között, direkt kerülni kell a zsírt vagy ténylegesen csak sovány húshoz jutni és semmi máshoz. Némi zsír már rendbehozza a dolgot.
A ketogén diétában nincs feltétlenül sok zsír, bár az a legtöbb ember esetében elég koplalós, így normális, egészséges ketogén diétában 40-50 grammnál több szokott lenni. Nem feltétlenül sokkal több, ez egyéni.
Sokan pedig minimum ennyi fehérjével ketóznak, a redditen ma már az a nézet, hogy a sok (persze nem akármennyi, de az ideálisnál, szükségesnél jóval több) fehérje nem gond, míg pár éve az volt, hogy a fölösleg glükózzá alakul s megszüntetheti a ketózist. Szerintem ilyen alapdolgokat már jó lenne tudni, de ez van. A tudomány fejlődik, de a táplálkozás terén egy csomó tévhit és kérdőjel van. Pedig ez elég fontos téma...
Én a magam trészéről nem eszem fölöslegesen fehérjét, biztos, ami biztos. Haszna nincs, legfeljebb annak, aki így jobban jóllakik. Én ebben követem a papírformát, a fehérje jól laktat, de a zsír ezt pompásan támogatja, így a zsíros fehérje teljesen jó számomra, nincs értelme fölöslegesen terhelni a szervezetet extra fehérjékkel, amik cukorrá alakulnak.
Kedves #5! Tudnál belinkelni valamilyen forrást? Még egyetlen ketós/lowcarb oldalon sem olvastam olyat, hogy nem számít, mennyi fehérjét eszik valaki. Még a zerocarberek is odafigyelnek, hogy elég zsíros húsokat egyenek. Persze mindig van új a nap alatt, de légyszi avass be, hol olvastál erről.
Másrészről a rabbit starvation nem véletlenül kapta a nevét a nyusziról. A nyúlhúsban 8% körüli a zsír (nem 0%), és éppen elég zsírszegény a szindróma kialakulásához.
Alkalmazkodna a köszvényhez, vesekőhöz, szív-és érrendszeri megbetegedésekhez, reumához :) Belehalnál idővel. Ahogy az eszkimók és más népek is, akik főleg húst fogyasztanak általánosan rossz egészségügyi állapotúak és az átlagéletkoruk nem haladja meg a 30-40 évet. Az ehhez hasonló, Atkins diéta feltalálója, Dr. Atkins bele is halt a remek találmányába, szívrohammal.
Egyébként ebben az esetben szénhidrátot a tested glükoneogenezissel állítana elő és nem ketózissal, mert a zsírbeviteled ahhoz túl alacsony.
Szénhidrát nélkül nem tudsz életben maradni, így ha nem viszed be, előállítja a szervezeted vagy fehérjéből, vagy zsírból. Csak a májad, veséd károsodik közben, de az a sok paleós/ketós/atkinses majomnak is mindegy :)
De amúgy napi 140g fehérje az 560 kcal, 50g zsír meg kb. 450. Ennyi kalóriából éhenhal egy normál ember, te ezt hogy gondoltad?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!