Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Milyen támanyagokból mennyit...

Milyen támanyagokból mennyit kell bevinni?

Figyelt kérdés
Olvastam hogy 14 évesként 2600-3200 kcal-t kellene ennem, de félek ennél kicsivel többet eszek. Ezen felül szeretnék magamnak felállítani egy kiegyenlsúlyozott diétát, de nem találtam semmit, hogy pl.: szénhidrátból 32g vagy ilyesmi. erre lennék kíváncsi. Miből mennyi: Szénhitrát, fehérje, vitaminok... Legalább is úgy vélem ez a legfontosabb három anyag belőle

2017. dec. 1. 20:08
 1/5 anonim ***** válasza:

Normál nem túl aktív felnőtt igénye 2000 kcal

A kcal bevitel 70-80%-a legyen szénhidrát ami többnyire összetett(zöldségek, gabonák, hüvelyesek stb)., ez adja az energiát.

10-15% pedig zsír( lehetőleg többszörösen telítetlen, növényi, pl olajos magvak, olajak), és ugyanennyi fehérje pl hüvelyesek, gabonák, olajos magvak, bizonyos zöldségek.

2017. dec. 2. 16:58
 2/5 anonim ***** válasza:

Százalékoknál szerintem könnyebben követhető, ha grammban számolod.

Fehérje: testsúlyodat (kg) szorozd be 1-1,5-tel, ennyi gramm az ajánlott. Tehát ha 50 kg vagy, akkor 50-75 g. Olyat is olvastam már, hogy 80 gramm alá nem érdemes menni felnőtt esetén, te pedig még fejlődésben is vagy, úgyhogy nyugodtan bevihetsz 80-100 grammot is.

A zsírt és a szénhidrátot nem igazán kell számolnod, ha egészséges ételeket eszel, és nem kell fogynod vagy híznod. A hozzáadott cukrot érdemes figyelni, minél kevesebbet bevinni belőle (lehetőleg napi 30 grammnál nem többet). Sok zöldség, napi 1-2 adag friss gyümölcs, tiszta alapanyagokból készült főtt ételek legyenek az étrendedben, és kevés műkaja. Vitaminok közül (télen) D3 vitamint, magnéziumot, emellett omega 3 kiegészítőt érdemes szedni.

2017. dec. 2. 18:41
 3/5 anonim ***** válasza:

Utolsó: fehérje terén picit el vagy tájolva. Egy nem aktív felnőttnek 0.8/ttkg, egy átlagosan aktívnak 1, egy rendszeresen sportolónak 1.2-1.3; 1.5-1.8 már a versenysport ill testépít kategória.

Emellett pont hogy nem szabad sok felesleges fehérjét fogyasztani, mert minden grammja amit nem használunk fel kínszenvedés a szervezetnek, a máj és a vese terhelődik vele. Emellett a többletfehérje a rák “táptalaja”, azt meg úgy vélem feles etetni! Értsd: a túlzott fehérjebevitel erősen segit a rák burjánzásában.

2017. dec. 2. 22:40
 4/5 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy igazad van az ajánlott mennyiséggel kapcsolatban. Viszont egészséges ember esetén egy kis többlettel simán elbír a vese, nem ettől lesz valaki vesebeteg vagy rákos. Gondolhatod, hogy őseink sem konyhamérleggel rohangáltak, hogy megmérjék, nehogy véletlenül túl sok fehérjét egyenek. A túlzott fehérjebevitel nem 1,5-ös szorzónál kezdődik. Azt pedig nem tudhatod, hogy a kérdező mennyit sportol.
2017. dec. 3. 00:42
 5/5 anonim ***** válasza:

Egy kis többlettel elbír de szerintem a 30-40% nem kicsi többlet. De kinek mi.

Nem arról van szó hogy belehal ha néha ennyit eszik de rendszeres ajánlásnak nem hiszem hogy rendben lenne.

2017. dec. 3. 00:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!