A korpás kenyér, kukoricás kenyér, sajtos kifli vagy kakaós csiga tartalmaz e glutént?
Ha van benne gluténtartalmú liszt is, akkor igen. De igen valószínü, mert még a kukiracakenyérben is csak kis hányad kukoricaliszt, a többi búza, a korpás kenyér, sajtos kifli, kakaós csiga meg egész biztos búzalisztböl készül.
Ha gluténmentesen akarsz/kell étkezni, akkor el kell olvasni a termék összetevöit nagyon alaposan - vagy pedig házilag kell elkészítened, amit akarsz.
Igen, mind tartalmaz glutént. Amelyik pékárú nem tartalmaz, azt kifejezetten feltüntetik rajta. Még az sem garancia, hogy ha teljes egészében olyan gabonából készült, ami nem tartalmaz glutént, mert a gyárban szennyeződhet a termék búzaliszttel. Egy gluténérzékenynek erre nagyon oda kell figyelni, mert kis mennyiség is problémát okoz. Pl. a zab gluténmentes, de nincs ráírva, mert a legtöbb zabfeldolgozóban búzát is feldolgoznak, és szennyeződhet. Lehet kapni gluténmentes zabot, persze drágábban.
Gluténra egyáltalán nincs szüksége a szervezetnek, de aki nem érzékeny rá, annak elvileg nem árt. Azért elvileg, mert mint szinte mindenről, erről is kikutatták már, hogy mindenféle problémát okoz.
Nem hinném, de egy 4-5000 Ft-os vérvétellel könnyedén kideríthető.
A zabot sokak bele nem bírja, az enyém sem. A nyers gabona nem épp az emberi bélésbe való cucc, kifejezetten emésztést gátló anyagokat tartalmaz, ami egy madárnak vagy rágcsálónak nem tragédia, de a mi belünket meg tudja viselni.
Ha megfőzöd, talán jobb lesz, de én egy ideje egyáltalán nem eszek emiatt zabot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!