Ha olyan allat husat esszuk meg, aki rakos volt, csak a hentes kivagta a daganatos reszt, hatassal van a hus tobbi resze az emberi szervezetre?
Megvennéd e a húst, ha a hentes előtte mondta, hogy az állat bizony rákos volt, de ne aggódj, azt a részt kivágta belőle?
Biztos vagy e benne, hogy az is szolgálja az egészségedet?
Az állatokat rengeteg hormonkezelésnek vetik alá, hogy termékenyebben, a tehenek tejelősebbek legyenek, ne kapjanak el betegségeket. Ez az egész húsban megvan, nem csak a rákos részben. A takarmánynövények szintén távol állnak a bio-tól
Nem.
A rák tulajdonképpen egy sejtburjánzás, ami nem ragályos, de képezhet áttéteket. Áttét úgy képződik, hogy egy rákos sejt elszabadul (bekerül a véráramba), megtapad egy másik szervben, és ott gátlástalanul osztódni kezd. Ehhez két feltétel szükséges: élő rákos sejt, illetve hogy a véráramba, vagy valamilyen módon közvetlenül az adott szervbe juthasson. Ami húst a hentesnél megveszel, abban már nincsenek élő sejtek. A szövetek csak kis időt bírnak ki, mielőtt elkezdenének elhalni, ezért van az, hogy pl. szervátültetésnél is, ha a szerv nincs a beteghez közel, akkor a lehető leggyorsabban oda kell szállítani, és eközben a legideálisabb körülményeket kell biztosítani neki, hogy ne kezdjen elhalni. Megfelelően hideg környezetet kell biztosítani számára, de túlhűteni sem szabad, mert akkor attól károsodik a szerv. Egy hentesüzemben távolról sem ilyenek a feltételek, az a hús az állat levágását követően pár órával már nem tartalmaz élő sejtet.
Aztán jön a következő akadály: a húst általában feldolgozzák fogyasztás előtt. Kevés kivételtől eltekintve: nem nyersen fogyasztják, egy megfelelően felhevített (sütött, főzött) szövetben pedig 0% az esélye, hogy élve maradjon bármi.
De hogy még ez se legyen elég, van még egy akadály: az emésztőrendszer. A táplálékot megrágja az ember, már ezzel alaposan roncsolva azt a szövetet. (Már ha lenne még benne élő sejt.) A következő lépésben a gyomorba kerül a táplálék, ahol egy kellemetlenül savas közeg szétmarja az esetlegesen még épen maradt sejteket is. A felszívódás során pedig kizárt, hogy teljes sejtek a véráramba juthatnának, ami onnan felszívódik, annak már köze sincs ahhoz, amilyen szövet az eredetileg volt.
Szóval: nem, nem ártalmas, de ettől függetlenül nekem nem lenne gusztusom hozzá.
#2 pedig némileg keveri a dolgokat. A rák semmiképp nem ragályos. Esetleg arról lehet szó, hogy valamilyen fertőzés elősegítheti a rák bizonyos formáinak kialakulását, és ez a fertőzés az, ami ragályos lehet. Nem maga a rák. Persze, lehet azt mondani, hogy a végeredmény tekintetében ez lényegtelen, szerencsétlen beteget nem fogja megnyugtatni, hogy közvetetten kapta a rákot, viszont ennek a valószínűsége megint csak nullához közelít. A rákos elváltozások döntő többségét nem vírus, vagy baktérium okozza.Emellett eleve a legtöbb kórokozó fajspecifikus, ami egy marhát meg tud fertőzni, korántsem biztos, hogy az emberre is káros. De ha mégis, ebben az esetben sem biztos, hogy az a vírus a fogyasztó szervezetébe jut. Főleg, ha alaposan megfőzik, megsütik a húst előtte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!