A glutén (Búzaliszt) tényleg káros az emberi szervezetre és tényleg jobb a kukoricaliszt (mivel gluténmentes)?
Erről már egészen sok tanulmányt és könyvet írtak.
Ha személyes véleményekre vagy kíváncsi: nekem jót tett a gluténmentesség. A kukorica annyiban jobb, hogy nincs benne glutén, de a búzával más gondok is vannak. Én a kukoricalisztet sem tartom egészségesebbnek. Gabonák közül csak rizst, kölest és hajdinát fogyasztok, de ezeket is csak ritkán és keveset.
Egészséges embernél nem. Az egyetlen egy hatás, amit ki tudtak mutatni a nem gluténérzékeny populációban, hogy csökkenti az idejekorán bevezetett glutén a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, de ez pozitív.
A paleó meg egyéb divatdiéták terjedésével persze megint megnőtt az érdeklődés a kérdés felé, pár év múlva majd a helyére kerülnek a dolgok.
Sokaknál azért jön be a glutén- meg tejtermékmentes diéta, mert váltanak hirtelen a sz. r étrendről egy jóra, és nyilván vannak pozitív hatásai... No meg vannak látens és szubklinikus cöliákiások, akiknek okozhat gondot a glutén, és ez egy aluldiagnosztizált terület. (Nem beszélve a pszichoszomatikusokról, akik a paleóval együtt megjelentek, és látványos, valódi tüneteket produkálnak a tudott gluténtól, vakglutén tesztnél meg tünetmentesek.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!