Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Miért közkedveltek annyira a...

Miért közkedveltek annyira a teljes kiörlésű termékek? Ez csak egy divat? Hogy lehet átszokni rájuk?

Figyelt kérdés

Eddig mindig fehér kenyeret ettem, spagetti,fusili, zabpehelyből a fehéret vettem, de az utóbbi időben szemezek a teljes kiörlésű társaikkal. Megéri átszokni rájuk? Illetve számomra teljesen más ízei vannak a teljes kiörlésű termékeknek, de meg lehet őket szokni valahogy?

24L


2017. szept. 12. 12:09
 1/4 anonim ***** válasza:
57%

IGEN, mindent meg lehet szokni. Az ízlés átformálása 3 hónap.


Tésztából a durum tartalmasabb, mint a tk.


Megéri-e? Megéri az egészséged, a hasnyálmirigyed, s az, hogy 60 évesen ne legyél olyan eü állapotban, mint a mai 60 évesek?

2017. szept. 12. 12:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
Nem divatból eszik, hanem azért mert jobb. Tele van vitaminokkal, rosttal ami a fehérben nincs meg.
2017. szept. 12. 12:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

Van előnye. Rostosabb és lassabban emeli a vércukorszintet, emiatt van, akit jobban laktat. Amúgy ugyanolyan gluténes szénhidrátbomba, hisz pont ugyanaz van benne, csak egy kis rost is :)


Igen, más az íze, sőt, a tömörsége is. Emberfüggő, megszokható-e. Nekem nem jön be ízre és soha nem is fog, viszont a fehér sem, nekem keverve tetszik. De úgy sem fér bele az egészségtudatos étrendembe (néha azért kilengek), ami, megjegyzem, RÁM vonatkozik, másnak lehet teljesen OK a tk kenyér, bár a glutén azért sokaknál rizikófaktor, ha olyan a genetikájuk s más tényező is kell hozzá, hogy ártson.

Nekem a szénhidráttartalma miatt esik ki, plusz mert nem laktat egy szikrát sem, csak elveszi a helyet a fontosabbaktól. De ez utóbbi is étrend, kalóriakeret s mennyiség kérdése.


Úgyhogy én a fehér kenyérről átugrottam a gluténmentes szénhidrátszegény étrendbe, nem volt tk korszak. Az a páromnak az van, a szintén gluténmentes évei után. Neki tetszik a saját sütésű teljes tk tönkölykenyere, ha tömör is. Mert jó az, csak az én ízlésemnek történetesen nem felel meg, de sosem voltam kenyeres.

Az természetes, hogy most szokatlan számodra az új íz, de tényleg sok dolgot meg lehet szokni. Sok dolgot pedig soha az életben, vannak fixpontjaink a táplálkozásban is.


A zabpehely nagyon más, mint a búza, az teljesen jó simán is, legjobb tudomásom szerint. Nem is tudtam, hogy van tk, bár mindenből van, még szezámlisztből is... A zab eleve rostos, gluténmentes gabona (még ha a gyárban szennyeződhet is gluténnal), gabona létére még fehérje is egészen akad benne... Ízre kinek tetszik, kinek nem, s kit hihetetlenül laktat, kit normálisan... Én szimpatizálok vele, csak önmagában utálom az ízét, sok sütifélébe és rántottába viszont pont hogy szeretem. Kenyérbe se rossz, ahogy pl. a szezám sem. Vannak lehetőségek :)

2017. szept. 12. 12:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
0%

Igazából tökmind1...

Kétféle rost van... vannak a vízben oldódóak (erre van leginkább szüksége a szervezetünknek, zöldség/gyümölcs)

És vannak a vízben oldhatatlanok (gabonafélék rostjai, korpa)

A vízben oldhatatlan rostokból csak egy kicsire lenne szükség, gyakorlati szerepe, hogy mint egy kefe, tisztán tartja a beleket... ez a mai divat, hogy mindenki tömi a tk cuccokat, csak arra jó, hogy beviszel egy csomó rostot, ami végogkarcolja a beledet, és kockáztatod annak jónéhány olyan betegségét amit ez okozhat... pl megvastagodott bélfal...

Vízben oldódó rostra viszont szükség lenne, azzal nem érdeke lobbiznia senkinek...

2017. szept. 13. 07:29
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!