Vegetariánus napi étrendnek ez megfelel?
Elég egészségtelen vegetáriánus viszonylatban.
Nagyon sok a gyulladást keltő és egészségtelen tejtermék, sok a rántott, olajban sült dolog.
A gyümölcsök, zöldségek jók, de nem túl változatosak.
Összességében ez a napi étrend legalább olyan rossz, mint egy átlagos mindenevőé: vitaminokban, ásványi anyagokban jó, de sok benne zsír, koleszterin, kazein, laktóz.
Köszi a választ.
Lehet egy pár kérdésem? Miért egészségtelenek a tejtermékek? Én leginkább csak a fehérje miatt fogyasztom őket. Gondolom, akkor az sem változtat semmit, hogy nem bolti, hanem házi? A sült paradicsom és paprika meg egy kis olívaolajon sült. Az is problémás?
Mit kellene még beiktatnom, hogy egészségesebb legyen?
1. Fehérje alig van benük (kiv. túró)
2. A tejtermékek fő fehérjéje a kazein, azaz tejfehérje, ami gyulladáskeltő az emberi szervezet számára, hiszen felnőttként nincs rá szükségünk - nehéz feldolgozni 2-3 éves kor után.
3. A laktóz nagyon nehezen emészthető
4. A tejtermékek tele vannak antibiotikumokkal, vegyszerekkel a takarmányon át, hormonokkal (az anyatej természetes körülmények között is tartalmaz hormonokat).
Miért fogyasztod direkt fehérjebevitel céljából? Fehérje minden ételben van, a gyümölcsökben, zöldségekben is (1-5g/100g), az olajos magvakban, hüvelyesekben még több (10-25g/100g), a gabonákban sem rossz (3-10g/100g)
Egy átlagos felnőtt fehérjeigénye kb. 60 kilóhoz nem több, mint 50g fehérje egy nap, amit nagyon könnyű fedezni.
Tejtermékek helyett válassz növényi alternatívákat.
A paradicsom, paprika, ha sült (ez elkerülte a figyelmem), gyakorlatilag 0-át ér. Elsősorban a C vitamin magas bennük, ami hő hatására 2-3 perc alatt elpusztul. Tehát teljesen kiölöd a vitamintartalmát, mindegy milyen olajban sütöd, vagy olaj nélkül.
De az olajnál elsősorban a sült krumplira és az olajos szójára utaltam, ezeket sütőben is el lehet készíteni.
A gyümölcsöket, zöldségeket főleg nyersen érdemes fogyasztani. Nem minden vitamin hőre érzékeny amúgy, de a C vitamin pont az.
Szerintem jó :) Igen, a sült zöldségben igen kevés C-vitamin maradhat. És? A legtöbb tápanyag megmarad benne, nem értéktelen távolról sem :) Reggel pedig volt nyers zöldség, később nyers gyümölcs. Korrekt.
Én szóját nem ennék, de ennyi.
A tejtermékek közül pont a legjobbakat eszed, amikben alig van laktóz (már ha sokáig érlelt sajtról van szó), illetve a joghurtot, amiben szinte csak víz van, mindenesetre jobbára ártalmatlan, ez teljesen jól hangzik. Nem mintha a laktóz feltétlenül gond lenne mindenkinek. Ha nem bírod némelyik tejterméket, azt úgyis észreveszed, ha figyelsz.
Változatosan eszel, nyers dolgokat is, sok jó fehérjeforrásod van... Szerintem príma, de nyilván mindenkinek más a véleménye...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!