Minden nap zabkását reggelizni egészséges?
Ez természetes, de a zabnál túl magas. Persze egyéni dolog, hogy mennyitől lakik jól, de én pl. reggel nem lakok jól annyi zabbal, amennyi ch még normális lenne. Én pl. orvosi utasításra 160 grammos diétát tartok, aminél a reggeli 30 gramm ch-t jelent, az zabból 50 gramm úgy, hogy vízzel főztem meg... hát mérd le, az mekkora adag... reggelire iszonyat kevés.
Szóval önmagában a zab nem jó reggelire, de lehet dúsítani chia maggal, kakaóporral, kókuszreszelékkel, akinek szabad gyümölccsel.
De akkor se tartom egy kiengyensúlyozott étkezésnek, pláne minden napra.
Én pl. reggelire szinte mindig tonhalat eszem 2 szelet barnakenyérrel, cottage cheese-el meg sok zöldséggel. Ebben megvan minden, fehérje, lassú ch, zsír, rost, vitaminok.
Előző, nem kell, nekem a 8% sokkal, sokkal jobb (gyümölcsszezonban azért megugrik), 80-tól beteg is lennék (de meg sem tudnám oldani, egyszer volt kilengő napom mézes kenyérre alapozva, az volt vagy 50%? szeretem a szénhidrátot, de megvannak a korlátaim). A százalék amúgy nem túl fontos, a grammok számítanak. Egy kis kalóriakeretnél 80% ch azt jelentené, hogy a két esszenciális makrotápanyag valamelyikéből lesz hiányunk (a ch nem esszenciális, túl fontos hozzá a testünknek, főleg az agyunknak). Amúgy kb. senki nem támogatja ezt a magas számot, talán a 80/10/10 nyersvegánokat kivéve, de azok sem fogyáskor, ha van eszük. 50%-ot szoktak mondani, de ki 5-40 grammal érzi jól magát, ki 1000 grammal, ki a kwettő között. Egyéni és minden reális érték teljesen jó lehet az adott embernek, a szénhidrátra nincs minimum vagy maximum, mint a fehérjére.
Az előbbiekből látható, hogy csatlakozom: semmi baj a szénhidráttal (ha valaki bírja, de ez általában teljesül). Energiára van szükségünk az élethez, ez a legtöbbeknek elsősorban a szénhidrát. Még csak azt sem írta a kérdező, mekkora a zabkása, de lehet az 20 dkg zabból is, teljesen OK, ha elhasználja (még csak nem is gyors ch, hogy aggódjunk a reggeli alacsony inzulinérzékenység miatt, s vannak emberek, akik szuperül elvannak egy hatalmas gyors cukros reggelivel is, pl. sok gyümölcs. érdekes egyéni dolgok vannak). A napi összbevitel és a kalóriaigény kapcsolata számít, nem az, hogy mekkora a reggeli zabkása.
Nincs gond vele, ha minden reggel ezt eszed, miért lenne? Az összbevitel legyen jó, add meg a testednek, amire szüksége van, megfelelő mennyiségű kalória, zsír, fehérje, rostok, vitaminok...etc. S érezd magad jól közben. Mások az igényeink, hiába vagyunk mind emberek, más laktat, más ad energiát az edzéshez.
No, ha ilyen picit eszel, akkor végképp nehéz belekötni. Kit érdekel, hogy nincs benne sok tápanyag? Az én reggelim azonosan nulla, abban semennyi sincs, de a nap további részében beviszem, amit kell. S ez a fő.
Amúgyis teljesen OK étel, egészségedre. Ha nem unod meg, semmi baj vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!