160 cm vagyok 64 kiló. Tonázom és nem eszem cukros és búzalisztes dolgokat. (illetve lisztet se nagyon) már teljesen kétségbe vagyok esve. Mi lehet a baj?
Hát ha fogyni akarsz, akkor célszerű nem minden étkezésre olyan ételt enni, ami telített zsírokat tartalmaz, ráadásul nagy mennyiségekben.
2 tojással eléred a napi koleszterinbevitelt pl.
a tejtermékek, húsok mind nagyon sok telített zsírt tartalmaznak.
Ha zsírt és szénhidrátot is fogyasztasz - márpedig ha nem vagy ketogén étrenden, akkor az étrended nagyrésze szénhidrát (ami így jó és természetes) - akkor a zsírbevitel az elsődleges oka annak, hogy nem tudsz fogyni illetve akár még hízol is. Mivel a (telített) zsírbevitel megakadályozza a szénhidrátok felszívódását, és jórészük lerakódik, nem tudja a szervezet megfelelően feldolgozni.
Természetesen a zsírra is szükségünk van, de egy normál étrendben 60/70% szénhidrát, 20-15% zsír és fehérje ajánlott, nálad pedig nagyon más az arány.
100g felvágottban majdnem 50g telített zsír van.
Nyilván túl sokat eszel, más nem lehet (jó, vannak betegségek és extrém lassú anyagcsere, amikor normál mennyiség is túl sok, de akkor is a többlet okozza a hízást s a kalóriadeficit hiánya a fogyás hiányát).
Az étrendedben nincs mennyiség, nem tudhatom, mennyit eszel. De bármilyen étrenden fogynál deficitben, max. nem lenne egészséges, célszerű, laktató...
A cukor és a liszt elhagyása kevés, ahogy akármennyi mozgás is, attól még bőven túl is eheted magad.
Szerintem meg a szénhidrát lehet sok (neked). A zsír drasztikus csökkentése ugyanannyi ch bevitel mellett azt eredményezheti, hogy a vércukrod és az inzulinszinted egész nap magas lesz, ami a zsírraktározást segíti elő, viszont folyamatosan éhes leszel.
Nem mindenki tud növényi étrend mellett fogyni (főleg 4 étkezésből 3-at gabonára alapozva). Kérdéses, mennyi teljes értékű fehérjét viszel be és az elég-e neked.
Én elhagynám a pufirizst és az abonettet, kicsit több minőségi fehérjét (nem felvágott) és több nyers zöldséget ennék. Az esti utolsó és a reggeli első étkezés közötti időt érdemes lenne növelni, ezalatt csak vizet inni.
Amit a 14-es ír az nettó hülyeség, mert csak az egyszerű cukroktól növekedik meg az inzulinszint jelentősen, az összetett szénhidrátokból, ami a zöldségekben, hüvelyesekben, legtöbb gabonafélében van, nem. Ezért is van, hogy a cukorbetegeknek is kifejezetten előnyös a vegán étrend.
Plusz amit írtam, hogy a CH feldolgzását a ZSÍR akadályozza, és nem fordítva. Ha a zsírt csökkented, a CH-t jobban fel tudja dolgozni a szervezeted. Ha a CH-t csökkented, több zsírt raktároz el.
Szerintem meg te írsz "nettó hülyeséget". Honnan veszed, hogy a zsír akadályozza a ch feldolgozását? Inkább lassítja, ami pont egy hasznos dolog. A szénhidrátok hatékonyabb feldolgozását a sport és a mozgás, illetve a böjt segítheti elő (inzulinérzékenység növelése). És semmi különbség sincs az egyszerű és az összetett cukrok között a vércukorra gyakorolt hatásuk szempontjából. A fehér liszt és a krumpli szerinted tényleg jó cukorbetegeknek, ha nem esznek hozzá zsírt? :O
Egyébként hol látsz a kérdező étrendjében felesleges zsírt, amit csökkenteni kellene? És te próbáltad már a LCHF étrendet? Én jópár embert ismerek magamon kívül (és még több ember beszámolóját olvastam), akiknek a ch csökkentés volt a megoldás a vércukor- és testsúlyproblémáira, míg a zsír- és kalóriacsökkentéssel semmi eredményt nem tudtak elérni az éhségen kívül.
Kedves kérdező, próbáld ki mindkét módszert pár hétig, és kérlek, számolj be a tapasztalataidról.
A többletzsír még soha nem tett senkinek jót. Egyébként elsősorban a sajt, tojás, egyéb tejtermékek, húsok és főleg a felvágottak jelentik a feles zsírt. Ezekkel az elsődleges baj az, hogy telített zsírok, és magas a koleszterintartalmuk.
A fehér lisztes, cukorbeteges kommentedre reagálni is kár, mert egyszerű kötekedés, trollkodás - egyértelműen írtam, hogy a zöldségekre, olajos magvakra, gabonákra, hüvelyesekre gondoltam, de mindegy, nyilván te is tudod csak szándékosan hazudsz.
Sem a telített zsírok, sem a koleszterin nem károsak vagy kerülendők, ez már elavult nézet (bár elég nehezen megy át a köztudatba, több évtizednyi agymosás után).
A fehér liszt is gabonából van, és összetett szénhidrátot tartalmaz. A krumplit pedig a zöldségek közé sorolják. De írhattam volna rizst vagy kölest is, azok is szépen megemelik a vércukorszintet. Hogy a cukorbetegeknek keményítőben dús ételeket ajánlanak minden étkezésre, az pedig egy vicc.
Nem hazudok, miért is tenném? Mi hasznom származna belőle? Csak te és én más-más forrásokból tájékozódunk. Hogy kinek van igaza, és ki téved, azt majd eldönti jelen esetben a kérdező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!