Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Flora light vagy Delma light?

Flora light vagy Delma light?

Figyelt kérdés
Melyik az egészségesebb?

2017. máj. 27. 18:47
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
VAJ.
2017. máj. 27. 21:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
A teavaj, vagy a libazsír.
2017. máj. 28. 23:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
Egyforma fos mindkettő...
2017. máj. 29. 07:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
Rendben van a saját ízlés, de nem kéne teljesen mást válaszolni a kérdés helyett és ráadásul egyáltalán nem tartom egészségesnek a zsíros teavajat. Én a kevert margarinos vajakat tartom előnyben, amik ízükben közelebb is állnak az igazi vajakhoz. (Nem new age teavajakhoz.) Kedvenc márkám a Delma, de én Light helyett joghurtosat és teavajasat eszek. Konkrétan vajízű, miközben teavajhoz viszonyítva mégis kevesebb zsír található benne.
2020. nov. 19. 08:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy a margatint direkt úgy fejlesztik, hogy jó íze legyen... ennyi... de csupan hidrogénezett növényi zsírokat tartalmaz, amivel a szervezeted nem nagyon csinál semmit, ellenben nagyon faxán lerakódik az érfalaidon... ezzel ellenben a vaj:


Ha megnézzük a vajat akkor mit látunk?[1]

• Először is, a vaj a „legdiétásabb” zsír. Míg 100 g kókuszzsírban 100 g zsír található (100 g olívaolajban szintén), addig 100 g vajban mindössze 81 g van.

• A 81 g-ból 21 g egyszeresen telítetlen (a nagyon egészséges Omega-9).

• Mindössze 3 g többszörösen telítetlen.

• 51 g telített, melyből 12 g rövid és közepes szénlácú zsírsavak elegye. A 12 g-ból majdnem 4 g-t az úgynevezett vajsav tesz ki. A vajsav az egyik legfontosabb tápanyag a bél és a bélhámsejtek egészsége szempontjából (a bélbaktériumok a rostokból többek között vajsavat állítanak elő, amit a bélhámsejtek elfogyasztanak – ezért tesz jó a rost és a megfelelő bélflóra a bélnek).

• A maradék 39 g-ból 22 g a 16 szénatomos zsírsav, a palmitinsav. A palmitinsav gyakorlatilag minden körülmény között a szívizom elsődleges és preferált enegriaforrása! Szóval nem épp egészségtelen.

• További 7 g a 14 szénatomos mirisztinsav, aminek baktérium- és vírusellenes hatása van.


Mindemellett az igazi, szabadtartású, fűvel etetett tehenekből származó vajban egyéb vitaminok (például a növényi forrásból nem fedezhető K2-vitamin, illetve A-vitamin), ásványi anyagok is megtalálhatók. Továbbá ne feledkezzünk meg a CLA-ról, másnéven konjugált linolénsavról, aminek tumorellenes, gyulladáscsökkentő[2], szív- és érrendszert védő[3], illetve a vércukorszint kontrollálását elősegítő hatást tulajdonítanak[4] (a fűvel etetett állatok húsa és teje ill. az abból készült tejtermékek akár 3-5-ször több CLA-t tartalmaznak mint a takarmányon tartott társaik).


1. J Dairy Sci. 2006 Jun;89(6):1956-69.

2. J Nutr Biochem. 2013 Dec;24(12):2144-51. doi: 10.1016/j.jnutbio.2013.08.006

3.Lipids Health Dis. 2014 Dec 22;13:200. doi: 10.1186/1476-511X-13-200

4.Biochem J. 1933;27(3):878-88.

2020. nov. 19. 10:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!