Melyik a jobb a rizs ("B" minőségű hosszú szemű), vagy a liszt (BL 55)?
Ha pl. fogynál, vagy cukorbeteg vagy, inzulinrezisztens, akkor egyik se jó.
Hogyhogy melyik a jobb? Milyen szempontból? Rántott húshoz nekem a rizs, májkrémmel meg a kenyér.
Tehát:
Melyi a jobb [táplálóbb], ha valaki megeszik napi 250 gramm főtt rizst, vagy megeszik napi 350 gramm kenyeret (kb. 250 gramm liszt van benne)?
Igen, a rizs sok vizet tud felvenni, akár négyszeres mennyiséget is (mi így főzzük, tipikusan duplában szokták).
Nos, számomra egyértelműen a rizs a befutó, a gluténmentessége miatt (nem vagyok gluténérzékeny, a glutén általánosan nem előnyös, bár egyedül még nem feltétlenül okoz gondot, de más, gyakori faktorokkal együtt igen), bár igazából egyik sem, mert mindkettő szénhidrátbomba s az nekem nem előnyös, de másnak attól még jó.
A fehérjéik kicsit sem érdekelnek, az minimális, ami bennük van, kivéve, ha nagy mennyiségben eszi az ember, akkor számíthat. A lisztben nagyon kevés a lizin, ennyit tudok, de ezen segítenek a hüvelyesek, azokat rizzsel és kenyérrel is lehet enni vagy egyszerűen magában egy másik étkezésre...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!