Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Vettem gyümölcscentrifugát és...

Vettem gyümölcscentrifugát és szeretnék egészséges, vitaminnal teli "koktélokat" készíteni. Kinek milyen ötlete van? Lehetőleg olyan hozzávalókból érdekelne, amiket könnyű beszerezni.

Figyelt kérdés

2017. ápr. 2. 14:04
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Egyértelműen turmixgéppel, mert ahogy írták, a centrifugával pont a leghasznosabb részt dobod ki, míg a cukros levet megiszod. Ha egy gyümölcsből kiszedik a rostokat, még gyorsabbá teszik ezzel a (gyümölcs)cukor felszívódását, amiről ugye tudjuk, hogy nem tesz jót. Ráadásul ha nincs benne rost, nem laktat, tehát míg turmixban mondjuk 2 narancsot eszel, ha csak lé van, abból egy kilót is meg lehet inni, annyiszor több cukor is van benne.

A gyümölcsök nagyon egészségesek, de a cukorral azért vigyázni kell.

Smoothie-t gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből lehet készíteni, keverni is lehet őket. Ha olyat veszel, amit jeget is tud darabolni, még jobb, mert fagyasztott gyümit is tudsz használni, illetve ha fagyasztott gyümire natúr joghurtot öntesz, egy hígabb, fagyiszerű dolgot kapsz, ami nyáron nagyon jól tud jönni.

2017. jún. 10. 17:10
 12/18 A kérdező kommentje:
Értem és köszönöm a választ. De akkor tulajdonképpen a gyümölcscentrifuga mire jó? Ha ezzel a szerkezettel épp a legfontosabb dolgot, a rostot veszítem el.
2017. jún. 11. 11:33
 13/18 anonim ***** válasza:
Olvasd el még egyszer a 6. választ. Abban már leírtam. Nem mindig, és nem mindenkinek jók a rostok.
2017. jún. 11. 11:56
 14/18 A kérdező kommentje:
Elolvastam, megértettem.:) De mi az hogy nem mindig és nem mindenkinek jó a rost? Azzal mit árthatsz a szervezetednek?
2017. jún. 12. 18:42
 15/18 anonim ***** válasza:

Egyrészt vannak olyan betegségek, amelyek esetén kerülendők a rostok (pl. gyulladásos bélbetegségek, gyomorfekély, irritábilis bél).

Másrészt a túl sok rost sem feltétlenül jó.

"Mi történik, ha túl sok rostot fogyasztasz? Ha a bélmozgás túl gyors, a felszívódás nem kielégítő, és a beleken lévő barátságos baktériumok sem tudnak megélni, elszaporodni. Így a túlzott rostfogyasztásnak kedvezőtlen hatásai is vannak az emberi szervezet számára. Megköti az esszenciális tápanyagokat, a kalciumot, vasat, zsíroldékony vitaminokat, így azok nem tudnak felszívódni. Emésztési problémákat okoz, úgy mint például a székrekedés és haspuffadás. Így jelen esetben is igaz; jóból is megárt a túl sok."

Ha valamilyen okból nagy dózisban szeretnél vitaminokat és ásványi anyagokat bevinni természetes forrásból, szerinted melyik a jobb? Megenni egy kg nyers zöldséget (mondjuk répa, cékla, káposzta), vagy meginni ugyanennek a levét? Ennyi rostra nincs szükségünk (valakinek pedig kifejezetten emésztési problémákat okoz), de a sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem benne van a levében.

A cukorral viszont tényleg jobb vigyázni, ezért nem jó ötlet a gyümölcscentrifugát gyümölcslé készítésére használni.

2017. jún. 14. 21:20
 16/18 A kérdező kommentje:
Húha, kezdek bekavarodni akkor már hogy mit szabad és mit nem, használjak inkább gyümölcscentrifugát vagy ruházzak be turmixgépre...:D
2017. jún. 15. 17:56
 17/18 Ignis Subdialis ***** válasza:
Mi lett a végeredmény? Amúgy elég nagy az árkülönbség egy jó gyümölcscentrifuga és egy turmixgép között. A turmixolt dolgok sűrűek, laktatók. A centrizett pedig egyszerűen gyümölcslé és az éppen csak nedves rostanyag, ami a leválasztó tartályban marad fenn. Tegnap bedaráltam egy teljes sütőtököt, tartalmas levét kis mézzel és citromlével tettem ízletesebbé. A tartályban fennmaradt szilárd morzsalékot ma rétesbe töltöttem fahéjjal, dióval, cukorral. Ha répalevet készítek, a répamorzsalékot tört lenmaggal, mézzel és kókuszreszelékkel összegyúrva, esetleg valamilyen egyéb olajosmag-liszttel gazdagítva és golyókká formálva, kókuszreszelékben meghempergetve mindenki örömmel nassolja. Így minden értékes anyag végül bennünk köt ki. ;) Zöldségeket nem olyan egyszerű turmixolni.
2017. szept. 24. 21:20
 18/18 A kérdező kommentje:
Értem és köszönöm!:) Végeredményében gondolom én, jó ha van itthon gyümölcscentrifuga meg turmixgép is...:)
2017. szept. 27. 17:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!